Fred Runeberg

1909–1976

Fred Runeberg

Valokuvaaja Fred Runeberg on Suomen ensimmäisiä mainoskuvaajia. 1920-luvun lopussa Runeberg aloitti insinööriopinnot Teknillisessä koulussa, mutta jo vuonna 1929 hän keskeytti opintonsa ja ryhtyi työskentelemään valokuvaajana.

Ennen kuin Runeberg vuonna 1932 perusti oman studion, hän työskenteli Suomi-Filmin valokuvausstudiolla sekä muotokuvaaja Ernst Ovesénin palveluksessa. Aluksi Fred Runeberg teki töitä muotokuvaajana, mutta pian lehdistöja mainoskuvaus vei voiton.

Vuoden 1937 Pariisin kansainvälisen näyttelyn alla Runeberg kuvasi ne kuvat, joita käytettiin Suomen matkailupaviljongissa. Paviljonki sai näyttelystä kultamitalin.

Fred Runeberg julkaisi myös kirjoja. Muun muassa voidaan mainita suurteos Suomalaisia koteja, jonka hän julkaisi sisustusarkkitehti Ella Grönroosin kanssa vuonna 1949.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!