Klaus Kalima

1918–2017

Klaus Kalima

Helsinkiläinen taiteilija Klaus Kalima oli 1930-luvun lopulla taiteilija ja professori Erkki Koposen yksityisoppilaana. Kalima jatkoi opintojaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1940–1941, jonka jälkeen hän osallistui jatkosotaan.

Vuonna 1945 hän perusti mainostoimisto Artifexin. Samana vuonna hän toimi Kohtalo johtaa meitä -elokuvan skenografina.

Yhtyneet Paperitehtaat palkkasi Klaus Kaliman vuonna 1949, ja hän muutti Valkeakoskelle. Hän on työskennellyt muun muassa pakkausten suunnittelun, graafisen suunnittelun sekä vientimessujen näyttelyosastojen suunnittelun parissa. Kalima jäi eläkkeelle vuonna 1983. Hän perusti uuteen kotikaupunkiinsa vuonna 1950 Valkeakosken taideyhdistyksen.

Lastenlääkäri ja professori Arvo Ylpön täyttäessä 100 vuotta Klaus Kalima maalasi Ylpöstä kaksi muotokuvaa. Klaus Kalima muistelee, että kun Ylpön piti istua mallina, oli hän niin eläväinen ja puhelias, että Kaliman oli lopulta pakko varovasti pyytää työrauhaa. Mutta kun Arvo Ylppö ei puhunut, hän vajosi kasaan ”kuin tyhjentynyt ilmapallo”. Kalima ehdotti tuolloin, että kenties he voisivat kuitenkin jutella. Siinä samassa ilmapallo jälleen täyttyi.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!