Lasse Hietala

1921–

Graafikko Lasse Hietala opiskeli Taideteollisuuskeskuskoulussa vuosina 1945–1948. Opintojen päätyttyä hän sai töitä Kulutusosuuskuntien Keskusliiton (KK) mainososastolta. Vuonna 1951 Lasse Hietala päätti jättäytyä freelancemainosgraafikoksi. Hän alkoi myös pian opettaa sekä Mainosgraafikkojen koulu MG:ssä että Ateneumissa.

Hietala on Suomen merkittävimpiä julistetaiteilijoita, ja hänen julistetuotantonsa on laaja. Hänen useiden toimeksiantajiensa joukosta voidaan mainita Tapaturmantorjuntayhdistys Talja (nykyinen Liikenneturva) ja Posti, jonka kanssa hän teki yhteistyötä yli 30 vuoden ajan.

Vuonna 1963 Lasse Hietala voitti ensimmäisen kerran Vuoden juliste -kilpailun sympaattisella julisteellaan Vaihda kohteliaisuuteen, joka kehotti varovaisuuteen liikenteessä.Hietala on saanut lukuisia kunniamainintoja ja palkintoja. Hän on esimerkiksi voittanut Vuoden juliste-kilpailun kokonaista kuusi kertaa, viimeksi vuonna 1992. Vuonna 1985 hän voitti Kalevalan 150-vuotisjuhlavuoden yhteydessä järjestetyn Sanan Mahti -kilpailun. Hietala on kahminut useita palkintoja myös kansainvälisissä kilpailuissa, kuten parhaan ulkomainoksen palkinnon vuonna 1988 Amsterdamissa.

Lasse Hietalan teoksia on ollut näytteillä muun muassa Wienissä, Lontoossa ja Moskovassa.Kun eurooppalaiset postiyhtiöt vuonna 2003 valitsivat postimerkkisarjan teemaksi julistetaiteen, Suomi osallistui sarjaan kahdella Hietalan 1960-luvun julisteesta tehdyllä postimerkillä.Vuonna 1984 Lasse Hietalalle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!