posters(a)cometofinland.fi

 come_to_finland

+ 358 44 2793379

Come to Finland
Publishing Ab Oy
Höyläämötie 3A Hyvlerivägen
FI-00380 Helsinki / Helsingfors

FINLAND

 

© Come to Finland
Publishing Ab Oy 2019

Seuraava pysäkki on Kemin Taidemuseo. Avataan 29.11.2018, tervetuloa!
Näyttelymme ”Riemuhuuto paratiisista” oli esillä Kieln Stadtmuseumissa 14.1.2018 saakka. Seuraava pysäkki oli: Druckkunst museum Leipzigissä, keväällä 2018.

Suomalainen kulttuuriperintö valloittaa Saksan

Lehdistötiedote 5.10.2017 (Vapaaksi julkaistavaksi):

Keväällä klassisten suomalaisten matkailujulisteiden näyttely hurmasi Suomen Kansallismuseossa. Nyt on Saksan vuoro. ”Come to Finland” -näyttely on nimittäin juuri avattu Kielin Kaupunginmuseossa Pohjois-Saksassa.

”Paikkaa ei valittu sattumalta. Pohjois-Saksalla on aina ollut tiiviit yhteydet Suomeen.  Helsingfors Ångfartygs Actiebolag -laivayhtiö aloitti matkustajaliikenteen Helsingistä ja Hangosta Lübeckiin jo 1870-luvulla. Herättääkseen kiinnostusta uusiin reitteihin yhtiö maalautti 1890-luvulla julisteen, jossa on saksalainen teksti. Se on todennäköisesti Suomen toiseksi vanhin matkailujuliste”, kertoo näyttelyn luoja, suomalainen julistemetsästäjä Magnus Londen.

Tuo juliste kuuluu luonnollisesti ainutlaatuiseen kokoelmaan, jossa on ainoastaan alkuperäispainoksia, ja se onkin saanut keskeisen paikan Kielissä.

Kielissä, joka tunnetaan myös nimellä Purjehduskaupunki, Itämeren koetaan oleva yhdysside Pohjolaan. Näyttelyn avajaisissa Kielin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja piti avajaispuheen, jossa hän ylisti Suomen valttikortteja: luontoa, designia ja saunaa.

Sauna tosin ilmaantui Suomen markkinointiin vasta nykyaikoina. 1930- ja 1950-lukujen julisteissa houkuttimina ovat luonto ja kosmopoliitinen kaupunkielämä.

”Avajaisissa ihmiset nauttivat olostaan Sampanjaleidin edessä. Se on yksi Jorma Suhosen julisteista, joilla markkinoitiin Helsinkiä vuodeksi 1940 suunniteltujen olympialaisten kynnyksellä. Julisteesta saa sen vaikutelman, että me chillailemme ja juomme sampanjaa päivät pääksytysten. Mutta sehän on totta, eikö?” Londen hymyilee.

Näyttely on avoinna Kielissä 14. tammikuuta 2018 saakka. Sitten kiertonäyttely siirtyy Leipzigiin Museum für Druckkunst -museoon. Sen jälkeen vuorossa ovat amerikkalaiset ja kanadalaiset museot.

Lisätietoa ja kuvia: Magnus Londen: magnus.londen(ät)cometofinland.fi

Näin Suomesta tuli loistokas

Ovatko julisteet taidetta? Kuuluvatko ne menneeseen aikaan meidän digitaalisessa maailmassamme? Mitä julisteet kertovat ja mitä tapahtuu, kun julisteet, taide ja matkailu yhdistetään?

Näihin kysymyksiin vastataan Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista -näyttelyssä, joka kertoo julisteiden avulla tarinan Suomen pitkästä matkasta matkakohteena aina tuntemattomasta suuriruhtinaskunnasta romantiikan luvatuksi maaksi.

Näyttely vie vierailijan aina 2010-luvulle saakka, jolloin julisteet jatkavat leviämistään satavuotisen, itsenäisen maan tulkkeina. Tuoreimpien, erityisesti näyttelyä varten tehtyjen julisteiden tekijöinä on useita suomalaisia taiteilijoita, mm. Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen ja Kaisa Leka.

Näyttely taidejulisteista, taiteilijoista & matkoista

Näyttely kattaa matkailun, mainonnan ja graafisen muotoilun kasvun ja kehityksen vuodesta 1851 aina 1960-luvulle saakka, aikaan, jolloin käsin piirretyt julisteet antoivat tilaa valokuville, ja jatkuu nykyaikaan, jolloin kaikki tekniikat ovat sallittuja.

Axel Gallén loi aikoinaan pohjan Suomen käyttögrafiikalle ja yhdisti nerokkaasti aikansa muotokielen julisteiden yksinkertaistettuihin viesteihin. Oscar Furuhjelm oli eräs mainosalan ja käyttögrafiikan pioneereista.

Näiden pioneerien rinnalla näyttely esittelee useita tunnettuja taiteilijoita, kuten Erik Bruun, Jorma Suhonen, Martti Mykkänen, Göran Hongell, Gunnar Forsström, Ingrid Bade ja Osmo K. Oksanen, ja heidän tarinoitaan. Myös monia unohdettuja käyttötaiteen mestareita ja uusia kykyjä on esillä.

Näyttely osoittaa pilke silmäkulmassa, kuinka Suomi etsii paikkaansa Euroopassa 1850-luvun haparoivista tekstijulisteista aina 1930- ja 1950-lukujen itsevarmoihin taideteoksiin, joissa luonto, loistokas elämä ja kosmopoliittisuus nousevat esiin. Näyttely johdattaa vierailijan nykypäivään, jossa nykytaiteilijat rakentavat siltaa menneen ja nykyisyyden välille.

Perustietoa näyttelystä:

Vintage-julisteiden lukumäärä: noin 80 kpl. (Näyttelyä muokataan tilojen mukaan).

Today-julisteiden lukumäärä: 11-20 kpl.

Kuka omistaa julisteet: Come to Finland ja eri museot sekä keräilijät. Omistaja mainitaan kunkin julisteen yhteydessä.

Miten pitkään näyttelyä on suunniteltu: Lähes kolme vuotta.

Kehystysmateriaali: Suomalainen vaneri.

Kiertue? Näyttely oli esillä ensin Lappeenrannassa ja sitten Pietarsaaressa 01-07/2016. Sen jälkeen se siirtyi Rovaniemelle, ja sen jälkeen Poriin. Keväällä 2017 se avautui Kansallismuseossa Helsingissä. Nyt näyttely on esillä Saksassa, ja myöhemmin USA:ssa (2018-19).

Vastaava tuottaja ja tekstit: Magnus Londen
Tuotanto ja video: Johanna Stenback
Alkuvaiheen kuraattori: Katarina Siltavuori
Graafinen suunnittelu: Linnéa Sjöholm
Vanerikehykset: Skyltproffset / Kyltti

Yhteistyössä:

          

Kiitos:

Greta och Alfred Runebergs stiftelse, Lahden julistemuseo, NicTec, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto, Märta Ehrnrooth, Roope Roine, Silja Line Tallink, Suomen Rautatiemuseo, Stiftelsen Tre smeder, Tom Stenback

Magnus Londen on toimittaja, matkakirjailija ja yrittäjä. Hän on Come to Finland Publishing Ab Oy:n perustaja, ja myös Yle Radio Vega/Yle Fem Jälkivääntö/Eftersnack- ohjelman juontaja.

Lue lisää: haastattelu ja magnuslonden.net

Johanna Stenback on yrittäjä ja luovan alan tuottaja. Hänen iskusanojaan ovat kunnianhimo, uudelleenluominen ja inspiraatio.

Lue lisää: jokowski.fi

Linnéa Sjöholm on graafinen suunnittelija jonka suuri intohimo on kirjojen taitto ja ulkoasu. Linnéa on taitava web-sunnittelija, joka työskentelee Helsingissä ja matkaa mielellään maailmaalla.

Lue lisää: linneasjoholm.com

Come to Finland on Helsingissä sijaitseva yritys, joka luo klassisiin suomalaisiin matkailujulisteisiin perustuvia paperisia ja puisia designtuotteita. Yrityksen tuotteet valmistetaan aina Suomessa.

Näyttelyn tekniset tiedot (museoille)

Tilaa näyttelyjulisteet täältä.