Tarinoita julistemetsästäjältä

Seuraa täällä suomalaisen julistemetsästäjän seikkailuja ja ajatuksia. Joka kuukausi metsästäjä paljastaa jotain huikeaa ja henkeäsalpaavaa…

Vihdoinkin – Samppanjanainen on paljastunut!

• 21.10.2020

Julistemetsästäjän kokoelman aivan ylivoimaisesti ikonisin juliste on edelleen The Champagne Lady. Sillä tästä julisteesta koko seikkailu kaksikymmentä vuotta sitten alkoi. Naisesta, joka roikkui yksin Helsingin antiikkikaupan ikkunassa vain odottaen pelastajaansa. Siinä paikassa, juuri silloin julistemetsästäjä oli syntynyt.

Kaikkien näiden vuosien aikana häntä on vain vaivannut yksi kysymys: kuka tämä samppanjanainen oikeasti on?

Tähän julistemetsästäjän on saatava vastaus, joten seuraavaksi matka vei kohti Länsi-Espoota tapaamaan taiteilija Jorma Suhosen tytärtä Tuula-Marjaa (syntynyt 1941). Jorma Suhonen on yksi suomalaisen julistetaiteen edelläkävijöistä ja oli mm. perustamassa 1930-luvulla legendaarista mainostoimisto SEKiä (missä S tarkoittaa Suhosta).

Joten siellä me istumme ja keskustelemme leppoisasti uudenuutukaisessa kerrostalossa Ison Omenan kauppakeskuksen lähellä – julistemetsästäjällä sinnikkäästi mielessään vain yksi ajatus: kuka samppanjanainen on?

Tuula-Marja ottaa esiin valokuvia sisältävän kirjekuoren. Mustavalkoisia helmiä. Studiokuvia. Tyylikkäitä ulkokuvia. Poseeraava nainen. Ja lopulta hän näyttää profiilikuvan samasta naisesta, joka on muissakin kuvissa. Tummat aaltoilevat hiukset ja tyylikkäät, vahvat piirteet. Kuva on otettu vuonna 1939.

Tuula-Marja kysyy:  Tunnistatko hänet?

Sitten asetamme yhdessä vapisevin käsin valokuvan vuonna 1939 piirretyn samppanjanaisen viereen. Huone on hiljainen. Kaukana uusien asuinrakennusten takana on Suomenlahti.

Sitten Tuula-Marja paljastaa:

– Samppanjanainen on äitini!

–  Äitini nimi oli Elna Lydia. Hän oli värikäs henkilö, eli täyteläistä elämää: “kun meni hyvin, meni todella hyvin” ja isänsä, herkän taiteilijasielun, täydellinen vastakohta. Hän todennäköisesti päätti meillä kaikesta. Mutta isä rakasti häntä varauksetta. Jopa senkin jälkeen kun he erosivat, heillä oli hyvät välit.

Ei mikään yllätys, että Suomesta tuli Lydialle liian pieni. Hän oli työskennellyt täällä kaupassa, mutta halusi huomattavasti enemmän. Oli lähdettävä Suureen maailmaan, Englantiin. Siellä hän meni kahdesti uudelleen naimisiin, mikä tarkoitti, että Lydia oli naimisissa elämänsä aikana yhteensä neljä kertaa. Tämä oli hyvin harvinaista vanhassa puritaanisessa Suomessa.

Tuula-Marja näyttää vieraskirjan lapsuudenkodistaan. Kirjan sivuilla tuon ajan suuret julistetaiteilijat ovat 1930- ja 40-luvuilla istuneet iltaa, piirtäneet, pitäneet hauskaa, juoneet viiniä, syöneet hyvin. Juttuja löytyy niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksi. Mahdollisuus koskettaa vieraskirjan sivuja yli kahdeksankymmenen vuoden takaa on julistemetsästäjälle liikaa. Kyyneleitä joutuu pidättelemään, kun mennyt aikakausi puhuu.

Tuula-Marja osoittaa seinällä roikkuvaa öljymaalausta.

– Myös siinä on äitini. Arvaa, kuka sen on maalannut?

Julistemetsästäjä ei kykene sulattamaan enempää, kun tieto jo tulee:

– Tove Jansson. Vanhempani olivat hänen kanssaan hyviä ystäviä.

Julistemetsästäjän kävellessä pois hämmentyneenä ja onnellisena jäljellä on enää vain yksi mysteeri: missä kumman kuppilassa samppanjanainen istuu? Mikä tuo paikka on?

Seuraavassa kirjeessä sen selvitämme!

Haluatko tavata tyylikkään Samppanjaleidin? Se järjestyy näpsäkästi! Hän on nimittäin levinnyt kaikkialle ja on nyt saatavana erikokoisina julisteina, tarjottimella, jääkaappimagneettina, lasinalusina, puu- ja maisemakortteina.

Kunnioittaaksemme häntä ja hänen antamaansa panosta suomalaiselle julistetaiteelle saat julistefanina -20 % alennusta kaikista hänen tuotteistaan. Siispä malja sille! Käytä koodia: CHAMPAGNE. Tarjous on voimassa 26.10.2020 saakka.

Eiväthän julisteet valehtele!

• 7.8.2020
Elokuu – kansainvälinen lomakuukausi! Matkailijat kaikkialta maailmasta virtaavat Suomeen.

Tai kuten 1930-luvun esitteet asian sanoiksi pukivat: “GLORIOUS, thrilling and healthy holidays can be spent in Finland”

…Okei, no ei tietenkään tänä vuonna. Mutta ymmärtääksesi, miksi Suomi on matkakohteena nykyään niin suosittu, anna Julistemetsästäjän hieman valottaa asiaa.

Suomen matkailuyhdistys perustettiin vuonna 1887 isänmaallisiin tarkoituksiin. Se kasvatti suomalaisia näkemään, ettei sinun todellakaan tarvitse matkustaa Norjan vuorille tai lumoaviin metropoleihin, kuten Lontoo tai Pariisi. Ei, seikkailu on kotimaassa, korostettiin tiukasti.

Lopulta tajuttiin, että yhdistyksellä on toinenkin iso tehtävä. Houkutella ruotsalaisia, saksalaisia, englantilaisia, ranskalaisia ​​ja amerikkalaisia saapumaan Suomeen.

Miten tämä asia sitten tulisi esittää?

Painamalla esitteitä (1800-luvun lopulta alkaen), tekemällä turistielokuvia (ensimmäinen jo vuonna 1911) …mutta ennen kaikkea luomalla julisteita.

Yhdistys valjasti tehtävään maan parhaat taiteilijat ja kuvittajat – joskus jopa ulkomaisia! – levittämään ilosanomaamme. Nämä pioneerit oivalsivat heti, että kohderyhmän on oltava kansainvälinen.

Joten maailmanluokan itsevarmuudella pienen ja tuntemattoman Suomen julisteet alkoivat lähettää mahtavaa monikielistä viestiänsä:

Venez avec moi en Finlande! tai Auf nach Finnland zum Wintersport! tai Finland – Land of Romance!

Sepä kantoikin hedelmää. Kuka olisikaan voinut vastustaa kansallispukuisen naisen houkuttelua, että sinä, juuri sinä: Come to Finland!

Loppu on historiaa. 1930- ja 1950-luvuilla ylväät suuren maailman matkailijat seisoivat yhtäkkiä Helsingin tuulisella laiturilla matkalaukkuineen. Ja he todennäköisesti toivoivat, että julisteiden ja esitteiden lupaukset toteutuisivat oikeassakin elämässä. Olivathan he oppineet:

“Finland is a country of western habits, even western luxuries, and hospitable to strangers”

Jollakin ihmeellisellä tavalla isäntäväki onnistui tässä. Julisteet eivät olleet valehdelleet. Ainakaan ei ihan täysin. Ja siksi, rakkaat julisteiden ystävät, siksi Suomi on tänään niin suosittu.

Ranskalainen haamunainen saapuu kotiin

• 9.7.2020 • On aikoja, jolloin Julistemetsästäjän on jätettävä rakas arkistonsa. Nimittäin silloin, kun hän lähtee metsästämään uutta. Onhan hän metsästäjä!

Näin tapahtui hiljan, kun Ranskassa pidettiin suuri julistehuutokauppa, jossa tarjolla oli sadoittain kansainvälisten matkailujulisteiden alkuperäispainoksia.

Näiden lukuisien herkkujen joukosta Julistemetsästäjä bongasi todellisen aarteen. Siellä keskellä luetteloa oli tilaisuuden ainoa suomalainen juliste: Haamunainen. Rakastettu haamunaisemme. Ranskaksi – tekstillä FINLANDE.

Haamunaisen täytyy olla Suomen tyylikkäin matkustaja. Myyttinen 1930-luvun seikkailija, näyttävä, rohkea nainen, joka vaivojaan säästämättä ja vaikeuksista välittämättä matkusti pohjoisen villiin maahan. Maahan, jonka aurinko ei koskaan laske. Suomen Lappiin.

Taiteilija on ruotsalainen Ingrid Bade, joka asui jonkin aikaa Suomessa ja loi täällä useammankin ikonisen suomalaisen ​​matkailujulisteen. 2000-luvulle tultaessa hänet oli ehditty jo unohtaa, mutta jo yli viidentoista vuoden ajan Julistemetsästäjä on pitänyt suorastaan pyhänä tehtävänään tuoda Bade tähän päivään ja antaa hänelle se kunnia, jonka hän ansaitsee.

Julisteessa Haamunainen (tai Bade) seisoo Lapin tasangon vieressä ja pohdiskelee. Hän ilmaantuu paikalle ja tulee yhdeksi luonnon kanssa. Hänessä ruumiillistuu, mitä matkan tekeminen tuolloin oli – ja mitä sen itse asiassa kuuluisikin olla.

Joten kun ihmiset, siltä ​​näytti, kaikkialta maailmasta, aloittivat huutonsa Haamunaisesta, Julistemetsästäjä havaitsi, että tällä kertaa tämä olikin aivan erilaista. Että salissa onkin todella monta, jotka haluavat kiihkeästi koristaa seiniänsä hänen rauhallisuudellaan ja viisaudellaan.

Julistemetsästäjä aloitti lempeästi ja harkiten. Mutta kun tahti kiihtyi ja hinta kasvoi kasvamistaan, Julistemetsästäjä tuli yhä vakuuttuneemmaksi, että nyt pelissä on huomattavan paljon. Kyse on kulttuurin pelastamisesta. Kyse on hänen yhdistämisestään isänmaahansa, jotta hän saisi viettää aikaa ystäviensä ja ikätovereidensa kanssa Come to Finlandin ainutlaatuisessa julistekokoelmassa.

Joten kun huutokaupanpitäjä, tyylikäs keski-ikäinen ranskalaisnainen, huusi oikealle ja vasemmalle puolelleen huutoja ranskalaisesta Haamunaisesta käheällä äänellään, tunnelma oli sähköinen niin salissa kuin verkon yli.

Mutta Julistemetsästäjä ei luovuttanut. Ei silloin, kun on näin paljon vaakalaudalla. Lopulta jäljellä oli enää hän ja vastassa puhelimen kautta tarjouksensa tekevä sinnikäs vastapeluri.

Metsästäjä nostaa, vastustaja nostaa, mutta metsästäjä tietää mitä haluaa ja lopulta vastustaja taittuu ja nuija kopsahtaa pöytään. Ranskan Haamunainen saapuu kotiin!

Julistemetsästäjä kiirehtii kokoelmaansa kuuluvien muiden suomalaisten julisteiden pariin kertoakseen kadonneesta tytöstä, joka palaa joukkoon aivan pian. Ja kun hän kuuntelee tarkkaan, hän kuulee kuinka he kuiskaavat: Bienvenue!

Englantilainen leidi, joka on jo verkkokaupassamme, odottaa innolla ranskalaista ystävätärtään.

Magnus Londen, Poster Hunter, Come to Finland

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat tietää enemmän kokoelmastamme: magnus.londen(at)cometofinland.fi

Tarvitaan vain (tyylitietoinen) matkakaveri!

11.06.2020

Kesä 2020 on täällä! Joten nyt, maailmanmatkaajana, kävelet ehkä haaveilemassa Berliinistä, Balatonista tai Bahamasta?

Berliinistä – metropolin sykkeessä? Balatonista – välkehtivässä taivaansinisessä järvessä rentoutuen? Tai Bahamasta – Karibian hiekkarantojen lempeässä keveydessä?

Voi ei. Nyt pitää vain pystyä unohtamaan tämä kaikki. Vaan toisaalta? Kriiseistä syntyvät ne parhaat ideat. On siis aika ajatella ylväämmin, paremmin – ja eksoottisemmin!

Ihan alkajaisiksi: Jokainen todella onnistunut matka vaatii matkakumppanin. Ja matkakohteen. Siksi ylpeänä esittelemme: klassinen suomalainen matkajuliste, ole hyvä! Joka on sekä kumppanisi että määränpääsi.

Pysythän matkassa? Aloitetaan metropolista:

Julisteen avulla istut hienostuneesti pukeutuneena ulkoilmaravintolassa Helsingin keskustassa samppanjalasillista siemaillen ja vain odotat mielenkiintoisten persoonallisuuksien asettuvan istumaan vierellesi.

Julisteesta opit, että metropolimme Turku on avain sekä saaristoon että kulttuurimme kehtoon – suoranainen sivistyksemme linnake!

Juliste auttaa ymmärtämään, että Tampere on kaupunki, jossa teollisuus elää sopusoinnussa vihreiden puistojen ja pyöräilevien kaupunkilaisten kanssa.

Berliini? Pöh. Vastaako se muka Helsingin, Turun tai Tampereen juliste-metropoleja?

Juuri niin!

Ja sitten näihin meidän järviimme! Julisteessa seisot Saimaalla ylhäällä kallioilla, keskellä kansallismaisemaa, hyväilet ylväitä ikihonkia samalla heiluttaen höyrylaivalle tuolla alhaalla. Päijänne – Suomen jylhin järvi -julisteessa vesi todellakin on taivaansinistä ja juuri tässä kohdin horisontin harmonia kohtaa ikuisuuden.

Balaton? Ihana. Mutta julisteiden ja todellisuuden suomalaiset järvet kutsuvat luokseen. Ja ovathan ne vähintään yhtä ihania.

Jatkakaamme hiekkarannoilla. Julisteiden Hangossa sinä, juuri sinä, olet tyylikkäämpi kuin useimmat muut. Puhumattakaan hiekkarantojen Lappeenrannasta, joissa pelataan rantalentopalloa ja elämä on onnellisempaa kuin koskaan. Meillä on myös paljon saaristokalliota, jossa sinä miehenä olet lihaksikas ja sinä naisena olet hurmaavuudessasi vailla vertaa.

Onko se Karibiaa? Niin. Ainahan me suomalaiset olemme kerskuneet, että olemme realistisia unelmoitsijoita. Ja sellaisina unelmoimme paikoista kuten Hanko, Lappeenranta ja Ahvenanmaa.

Nämä klassiset matkajulisteet luotiin pääasiassa 1930- ja 1950-luvuilla. Ne luotiin houkuttelemaan ulkomaisia ​​seikkailijoita eksoottiseen Suomeemme.

Mutta ne luotiin myös meille suomalaisille. Jotta löytäisimme oman maamme. Sillä kaikki on tässä ympärillä. Näin oli silloin ja näin on nyt.

Tarvitset edelleenkin vain matkakaverin ja -kohteen. Matkailujuliste on sekä että.

Ilo saa nyt levitä!

7.5.2020

Olet varmaankin huomannut sen postissa käydessäsi? Kaikki ne työntekijät, jotka hiestä märkinä vetävät valtavia säkkejä pullollaan postikortteja? Niinhän se on, että me suomalaiset olemme löytäneet aivan mahtavan perinteen.

Eikä kukaan ole tästä asiasta minua onnellisempi. Julistemetsästäjänä nimittäin tiedän, että nuo samat julistetaiteilijoina toimineet kuvittajat ovat luoneet myös monet Suomen tyylikkäimmistä postikorteista.

Nerokkaat julistetaiteilijamme ymmärsivät, että käsin maalattujen kuvien on toimittava myös pienemmässä muodossa: esitteiden kansina, postikortteina, matkalaukkujen kangasetiketteinä.

Otetaanpa esimerkkeinä kaksi taiteilijaa, joilla on täysin erilaiset tyylit: Ingrid Bade ja Aukusti Tuhka. Bade saattoi 1930-luvulla matkustamisen ilon Suomessa valloilleen ja Tuhka teki saman Suomen Lapin kanssa. Heidän ikoniset aiheensa ovat selvinneet kaikista suuntauksista ja ajan myllerryksistä. Ja nyt he ovat valmiita ilahduttamaan ystäviäsi karanteenissa siellä jossakin: niin lähinaapurustossa kuin maapallon toisella puolella.

Ja nyt – haluan antaa sinulle oivallisen mahdollisuuden kertoa kauneimmasta Suomesta, mitä tarjolla on – joko klassisilla tai moderneilla matkajuliste-postikorteilla.

Valitse 15 postikorttia, maksa 10. Käytä kassalla koodia POSTCARDLOVE (14.5.2020 saakka)

Eikä huolta, löydät haluamasi aiheet lähestulkoon varmasti, sillä meillä on niitä valittavaksesi peräti 189.

Postin työntekijöiden on parasta alkaa treenata hauiksiaan!

Magnus Londen, julistemetsästäjä

Ota rohkeasti yhteyttä! magnus.londen(at)cometofinland.fi

PS  Kiitos kaikista hyvää tuulta puhkuvista yhteydenotoista edellisen kirjeen jälkeen, suorastaan riemukasta! Kerro minulle jälleen, jos suomalaisissa matkajulisteissa on jotain erityistä, mistä haluaisit minun kertovan seuraavassa kirjeessä. Siitä tuleekin kesän erikoisuus!

99 syytä siirtää katse näytöltä

10.4.2020

Tällä hetkellä olennaisia kysymyksiä on vain kaksi:

1.     Alkaako ruutuaika jo riittää tämän kevään osalta?

2.     Tiesitkö, että meillä Come to Finlandilla on taideaarteita, joihin voisit levollisena siirtää katseesi?

Vinkkimme on: Laita läppärin kansi kiinni ja unohda hetkeksi Game of Thronesin uusintajaksot ja Instagram. Niiden sijaan anna taiteelle mahdollisuus omilla seinilläsi. Jo yksi klassinen suomalainen matkajuliste saa sinut paljon paremmalle tuulelle – lupaamme *.

Kukapa ei mieluummin katselisi ikonisen kaunista Suomea? Tätä uskomattoman romanttista maata, jonka aurinko ei koskaan laske, missä järvet ovat sinisiä kuin mustikat ja jokainen ateria kulinaarinen crescendo.

Olkaamme ajalle rehellisiä: koska matkustaminen on tällä hetkellä haasteellista, ehdottomasti paras mahdollisuus kokea ihana Suomi ovat julisteemme.

Julistevalikoimastamme (sinulla on noin 99 vaihtoehtoa valittavana!) löydät sekä upeita vintage-klassikoita että ihan uusiakin julisteita.

Riippumatta siitä mitä valitset, voit olla varma, että ilme seinilläsi on paljon hauskempi kuin Insta-feedisi.  Harmi vain, ettet voi vierittää seiniäsi.

Löydä elämänilosi, klikkaa tästä >>

Kohti kesää!

Magnus Londen, julistemetsästäjä

Ota rohkeasti yhteyttä! magnus.londen(at)cometofinland.fi 

*) Jos tunnet, että olet huonommalla tuulella Come to Finland  -julisteen ripustamisen jälkeen kuin ennen sitä, palauta juliste vain meille. Emme esitä sinulle vaikeita kysymyksiä.