Leidin mystinen terassi

Leidin mystinen terassi

Edellisessä uutiskirjeessämme Julistemetsästäjä jätti teidät pöyristyttävän cliffhangerin pariin: Missä prikulleen istuukaan – Jorma Suhosen piirtämä – ikoninen Samppanjaleidimme vuodelta 1939?

Teille, jotka tunnette Helsingin keskustaa, tässä piilee nimittäin jotain, mikä ei aivan pidä paikkaansa. Mannerheimintiellä – silloisella Heikinkadulla – ei ole ainoatakaan ravintolaa, jossa julisteen esittämä Samppanjaleidi voisi istua nauttimassa ylevää juomaansa. Lukemattomia kertoja, esimerkiksi Suomen kansallismuseon näyttelyssämme, ovat ihmiset palavin katsein vaatineet meiltä vastausta kysymykseensä: ”Suokaa anteeksi, mutta missä hän itse asiassa istuukaan?”

Olemme olleet aivan pöllämystyneitä. Eihän siellä ole yhtäkään ravintolaa!
… Vai oliko siellä?

Julistemetsästäjä on sangen utelias henkilö. Hän ryhtyi penkomaan Helsingin kaupunginmuseon valokuva-arkistoa. Ah, kappas vain, Postitalo valmistui vuonna 1938. Entäpä jos Samppanjaleidi istuikin talon pohjoispäädyn ulkoilmaravintolassa, lumoavan uutukaisessa kerskarakennuksessa? Näkymä saattaisi täsmätä!

Upea. Mahtava. Moderni. Helsingin uusi Postitalo valmistui vuonna 1938.

Mutta selattuaan ahkerasti 1930-luvun lopun valokuvia metsästäjä oivalsi pian, ettei sellaista ravintolaa ole koskaan ollutkaan Mannerheimintien/Heikinkadun itäisellä sivustalla. Mutta entäpä sitten se katutasolla sijainnut ravintola, jonka paikalla Sokos-tavaratalo pönöttää tänä päivänä?

… Ehei. Vanhat valokuvat sen paljastavat: Ei terassia. Ja sitä paitsi Sokos-tavarataloa alettiin jo rakentaa 1930-luvun lopulla.

Kuva on vuodelta 1937, ja täällä todellakin on katutason ravintola – vaan ei terassia. Ja talo piti purkaa maan tasalle pian kuvan ottamisen jälkeen – joten siellä leidi ei olisi voinutkaan istua.

Julistemetsästäjä oli tulla hulluksi. Ratkaisemattomat mysteerit ovat pahinta, mitä maa päällään kantaa.

Kuin kohtalon oikusta eräs julistefani otti äkisti yhteyttä: Oletteko nähnyt filmin Aho & Soldan kuvaavat Helsinkiä 1937? Kelatkaapa kohtaan 5.31!

Julistemetsästäjä ei pienestä hätkähdä ja tietää suuren yleisön vinkkien usein vain vievän hakoteille. Niinpä hän ylimielisesti sormiaan naputellen katseli filmiä läpikotaisin kohti loppua. Kunnes hän kiskaisi samppanjansa väärään kurkkuun…


Tadaa! Täällä Samppanjaleidi nautti elämästä! Helsingin keskustan ytimessä.

Siellä he istuvat: Helsingin kermaa ulkoilmaravintolassa Eduskuntatalo taustallaan! Ja mikäli asiaan paneutuu huolella, oivaltaa, että hehän tosiasiallisesti istuvat Lasipalatsin terassilla. Voi pyhä Mooses! Sehän on se sama terassi, jolla Julistemetsästäjä itsekin on nauttinut drinkin iloisen 1980-luvun lopulla.

Onpas hankalaa, mutta Julistemetsästäjä myöntää: Kotipaikkasokeus pääsi yllättämään totaalisesti.

Taiteilija on tosin käyttänyt luovaa vapauttaan ja leikitellyt perspektiivillä. Mutta tietysti Samppanjaleidi istuu upean funkishelmen kupeella. Lasipalatsin terassilla, joka valmistui vuonna 1936. Tietysti.

Magnus Londen

Poster Hunter by design

Valokuvat: © Signe Brander / Helsinki City Museum & © Pietinen Aarne Oy / Helsinki City Museum