Ranskalainen haamunainen saapuu kotiin

Ranskalainen haamunainen saapuu kotiin

On aikoja, jolloin Julistemetsästäjän on jätettävä rakas arkistonsa. Nimittäin silloin, kun hän lähtee metsästämään uutta. Onhan hän metsästäjä!

Näin tapahtui hiljan, kun Ranskassa pidettiin suuri julistehuutokauppa, jossa tarjolla oli sadoittain kansainvälisten matkailujulisteiden alkuperäispainoksia.

Näiden lukuisien herkkujen joukosta Julistemetsästäjä bongasi todellisen aarteen. Siellä keskellä luetteloa oli tilaisuuden ainoa suomalainen juliste: Haamunainen. Rakastettu haamunaisemme. Ranskaksi – tekstillä FINLANDE.

Haamunaisen täytyy olla Suomen tyylikkäin matkustaja. Myyttinen 1930-luvun seikkailija, näyttävä, rohkea nainen, joka vaivojaan säästämättä ja vaikeuksista välittämättä matkusti pohjoisen villiin maahan. Maahan, jonka aurinko ei koskaan laske. Suomen Lappiin.

Taiteilija on ruotsalainen Ingrid Bade, joka asui jonkin aikaa Suomessa ja loi täällä useammankin ikonisen suomalaisen ​​matkailujulisteen. 2000-luvulle tultaessa hänet oli ehditty jo unohtaa, mutta jo yli viidentoista vuoden ajan Julistemetsästäjä on pitänyt suorastaan pyhänä tehtävänään tuoda Bade tähän päivään ja antaa hänelle se kunnia, jonka hän ansaitsee.

Julisteessa Haamunainen (tai Bade) seisoo Lapin tasangon vieressä ja pohdiskelee. Hän ilmaantuu paikalle ja tulee yhdeksi luonnon kanssa. Hänessä ruumiillistuu, mitä matkan tekeminen tuolloin oli – ja mitä sen itse asiassa kuuluisikin olla.

Joten kun ihmiset, siltä ​​näytti, kaikkialta maailmasta, aloittivat huutonsa Haamunaisesta, Julistemetsästäjä havaitsi, että tällä kertaa tämä olikin aivan erilaista. Että salissa onkin todella monta, jotka haluavat kiihkeästi koristaa seiniänsä hänen rauhallisuudellaan ja viisaudellaan.

Julistemetsästäjä aloitti lempeästi ja harkiten. Mutta kun tahti kiihtyi ja hinta kasvoi kasvamistaan, Julistemetsästäjä tuli yhä vakuuttuneemmaksi, että nyt pelissä on huomattavan paljon. Kyse on kulttuurin pelastamisesta. Kyse on hänen yhdistämisestään isänmaahansa, jotta hän saisi viettää aikaa ystäviensä ja ikätovereidensa kanssa Come to Finlandin ainutlaatuisessa julistekokoelmassa.

Joten kun huutokaupanpitäjä, tyylikäs keski-ikäinen ranskalaisnainen, huusi oikealle ja vasemmalle puolelleen huutoja ranskalaisesta Haamunaisesta käheällä äänellään, tunnelma oli sähköinen niin salissa kuin verkon yli.

Mutta Julistemetsästäjä ei luovuttanut. Ei silloin, kun on näin paljon vaakalaudalla. Lopulta jäljellä oli enää hän ja vastassa puhelimen kautta tarjouksensa tekevä sinnikäs vastapeluri.

Metsästäjä nostaa, vastustaja nostaa, mutta metsästäjä tietää mitä haluaa ja lopulta vastustaja taittuu ja nuija kopsahtaa pöytään. Ranskan Haamunainen saapuu kotiin!

Julistemetsästäjä kiirehtii kokoelmaansa kuuluvien muiden suomalaisten julisteiden pariin kertoakseen kadonneesta tytöstä, joka palaa joukkoon aivan pian. Ja kun hän kuuntelee tarkkaan, hän kuulee kuinka he kuiskaavat: Bienvenue!

Englantilainen leidi, joka on jo verkkokaupassamme, odottaa innolla ranskalaista ystävätärtään.

Magnus Londen, Poster Hunter, Come to Finland

Ota rohkeasti yhteyttä, jos haluat tietää enemmän kokoelmastamme: magnus.londen(at)cometofinland.fi