Julisteet – Vintage: Suuret
45,00 

BORE

Taiteilija
Tuntematon
Alunperin julkaistu
1911
Koko
70 x 90 cm
Tuotenumero
POF-O-23

Varastossa

Alkuperäisteoksesta

Taustatietoa Bore I -laivasta:

Laiva rakennettiin 1898 A/S Helsingørs Jernskibs- & Maskinbyggerietin telakalla Helsingørissä Tanskassa. Laivan tilaaja oli turkulainen Ångfartygs Ab Bore-varustamo ja se sai nimekseen myös Bore. Laiva liikennöi Turku – Maarianhamina – Tukholma reitillä. Se ajoi 31. joulukuuta 1899 tiheässä sumussa karille Alskärsgrundetissa Söderarmin ja Furusundin välillä ollessaan matkalla Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan. Bore upposi seuraavana päivänä 27 metrin syvyyteen ja se julistettiin menetetyksi sekä poistettiin laivarekisteristä.

Laiva saatiin kuitenkin nostettua keväällä 1901 ja Bore-varustamo osti sen takaisin heinäkuussa. Bore oli loppuvuoden 1901 korjattavana Burmeister & Wainin telakalla Kööpenhaminassa. Se palasi liikenteeseen joulukuussa 1901 Bore I-nimellä ja jatkoi edelleen Turku – Maarianhamina – Tukholma reitillä. Nimi muuttui koska Bore-varustamo oli tällä välin ehtinyt hankkia uuden S/S Bore II-nimisen laivan. Keväällä 1906 aluksella matkusti Turusta Tukholmaan V. I. Lenin salanimellä I. F. Petrov ja hieman häntä aiemmin samalla reitillä matkusti Konni Zilliacus järjestämään aselaiva John Graftonin matkaa Suomeen.

Ensimmäisen maailmansodan puhjettua 1914 Venäjän laivasto takavarikoi Bore I:n ja sitä käytettiin sitten Helsinki – Tallinna – Pietari -liikenteessä. Laiva palasi 1915 Bore-varustamolle mutta lokakuussa 1916 varustamo pakotettiin myymään alus Venäjän laivastolle. Siitä tehtiin S/S Grif-niminen partioalus.

Grifillä syttyi 13. huhtikuuta 1918 spriikeittimen aiheuttama tulipalo aluksen ollessa Hangon länsisatamassa. Tulipaloa sammuttanut Saksan laivaston osasto upotti aluksen laituripaikalleen saadakseen palon sammumaan. Uponnut hylky nostettiin syyskuussa 1918 ja myytiin turkulaiselle Ab Crichtonille. Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö teki joulukuussa 1920 Crichtonin telakan kanssa sopimuksen hylyn kunnostamisesta ja se otettiin käyttöön kunnostettuna S/S Hebe nimellä 4. elokuuta 1921. Hebe jatkoi liikennettä vanhalla Tukholman reitillään.

Hebe myytiin 1926 takaisin Bore-varustamolle ja sitä kunnostettiin taas Crichton-Vulcanin telakalla Turussa ja se sai myös takaisin entisen nimensä Bore I.

Alus palasi liikenteeseen 14. helmikuuta 1927 jälleen Turku – Maarianhamina – Tukholma reitille. Turun kaupungin 700-vuotisjuhlien kunniaksi julkaistiin markan postimerkki, jossa oli Bore ja taustalla Turun linna. Merkin käypäisyysaika oli 22. toukokuusta 1929 31. joulukuuta 1930.

Bore I ajoi taas karille 6. huhtikuuta 1950 Storgrundetissa Herrön edustalla ja alus upposi niin, että kansi jäi juuri ja juuri veden pinnan yläpuolelle. Alus nostettiin ja vietiin korjattavaksi telakalla. Tässä yhteydessä se sai myös uuden komentosillan ja kahvilatilat. Korjausten jälkeen laiva palasi entiselle reitilleen. Vuonna 1953 se siirretiin Maarianhaminan ja Tukholman väliseen kesäliikenteeseen, kun uusi S/S Bore III valmistui ja tuli Turku – Tukholma linjalle.

Bore I myytiin syyskuussa 1961 Rudolf Harmstorf Wasserbau und Trawenwerft G.m.b.H.-yhtiölle. Se lähti Turusta 3. lokakuuta saksalaisen M/S Steinin hinaamana kohti Lyypekkiä, jossa se sitten romutettiin.

Lähde: Wikipedia

Lue lisää: http://www.turkusteamers.com

Link: http://www.turkusteamers.com/ulkomaanliikenne/bore_2/laiva.html

Julisteen taiteilija on tuntematon. Jos sinulla on tietoa julisteen tekijästä tai alkuperästä, olemme erittäin kiinnostuneita. Kirjoita meille: posters@cometofinland.fi. Julistemetsästäjät kiittävät!

Tietoa tuotteesta

Tämä juliste on valmistettu Suomessa laadukkaalle mattapaperille perinteisellä offsetpainotekniikalla.

Juliste toimitetaan kestävässä pahviputkessa. Jos tilauksessasi on useampia julisteita, toimitamme ne yhteen pahviputkeen pakattuina.