Julisteet – Vintage: Suuret
45,00 

Lübeck-Helsinki

Taiteilija
Tuntematon
Alunperin julkaistu
1898
Koko
67 x 100 cm
Tuotenumero
POF-O-8

Varastossa

Alkuperäisteoksesta

Mikä helmi! Tämä juliste on todellinen harvinaisuus. Se on Helsingfors Ångfartygs Aktiebolagetin juliste, jossa mainostetaan Saksanliikennettä noin vuonna 1890. Tietojemme mukaan olemassa on vain yksi originaali, ja se on nykyään meidän hallussamme! Juliste on tiettävästi Suomen toiseksi vanhin graafinen matkailujuliste.

Helsingfors Ångfartygs Actiebolag (HÅA) -yhtiön taival ei koskaan ollut helppo: Vuonna 1869 yhtiön ensimmäinen rahtialus Helsingfors ajautui karille Öölannin lähistöllä neitsytmatkallaan Lyypekkiin. Kuusi vuotta myöhemmin reitille tuli legen-daarinen Storfursten-alus. Laivaan mahtui peräti 38 (!) matkustajaa, ja loistokkaine keulasalonkeineen se oli Helsingin sataman kiistaton kuningatar. Kahdeksan vuotta myöhemmin itävaltalainen Nina ajoi suoraan Storfurstenin kylkeen Öölannin edustalla.

Vuonna 1905 Helsingfors upposi voimakkaan karilleajon seurauksena, kuusi ihmistä hukkui, ja taloudellinen katastrofi oli valmis – jälleen kerran. Seuraavana vuonna upposi myös Storfursten (se tosin nostettiin merenpohjasta).

Vastoinkäymiset jatkuivat: Kun Saksa julisti sodan Venäjälle 1. elokuuta 1914, Saksa otti muitta mutkitta haltuunsa kaksi yhtiön alusta, jotka sattuivat olemaan Saksan alueella, kun taas Venäjän viranomaiset pakkolunastivat kaksi muuta HÅA:n alusta. Suomen sisällissodan aikana vuonna 1917 punaiset sotilaat kaappasivat Aegirin paetakseen Venäjälle – ja ajoivat tietenkin karille Suomenlahdella.

Kolme vuotta myöhemmin rutiköyhä HÅA fuusioitui suuren ja mahtavan Suomen höyrylaiva Oy:n kanssa (josta myöhemmin tuli osa Silja Linea, nyk. Tallink Silja Oy).

Haluamme nostaa näille pioneereille hattua: He eivät milloinkaan antaneet periksi!

Julisteen taiteilija on tuntematon. Jos sinulla on tietoa julisteen tekijästä tai alkuperästä, olemme erittäin kiinnostuneita. Kirjoita meille: posters@cometofinland.fi. Julistemetsästäjät kiittävät!

Tietoa tuotteesta

Tämä juliste on valmistettu Suomessa laadukkaalle mattapaperille perinteisellä offsetpainotekniikalla.

Juliste toimitetaan kestävässä pahviputkessa. Jos tilauksessasi on useampia julisteita, toimitamme ne yhteen pahviputkeen pakattuina.