posters(a)cometofinland.fi

 come_to_finland

+ 358 44 2793379

Come to Finland
Publishing Ab Oy
Höyläämötie 3A Hyvlerivägen
FI-00380 Helsinki / Helsingfors

FINLAND

 

© Come to Finland
Publishing Ab Oy 2019

 

Postiautot

Tule mukaan nostalgiareissulle: Sillä nyt puhumme maaseudun ja kaupungin yhdistäjästä, Suomea koossapitävästä voimasta, keltaisista, hitaanpuoleisista, mutta lähes aina luotettavista ja ihanan sosiaalisista... postiautoista!

Kaikki sai alkunsa Lapissa, jossa postin jakeluongelmat olivat suurimmat. Vuonna 1921 perustettiin Rovaniemi–Sodankylä-linja, mutta postihevoset eivät suinkaan kadonneet tämän myötä. Talvisin oltiin yhä täysin riippuvaisia hevosista ja kärryistä.

Postiautoja tarvittiin siis alun perin siksi, että posti saatiin jaettua koko maahan – se oli junaverkoston jatke. Pikkuhiljaa niistä tuli suosittuja niin koti- kuin ulkomaistenkin turistien keskuudessa. Myös paikallisväestö tarvitsi keltaisia linja-autoja kuljetustarpeisiinsa.

Mutta vasta 1950-luvulla Suomen postilaitos ymmärsi, mitä mahdollisuuksia matkailualalla oli tarjolla. Postiautoillahan päästiin kaikkialle Suomeen! Julisteiden, mainoslehtisten ja lehti-ilmoitusten avulla nostettiin nimenomaan Lappia esiin, mutta myös Sisä-Suomea. Kun esimerkiksi linja Kivijärvelle, Keski-Suomen pohjoisosaan, avattiin vuonna 1957, korostettiin ennen kaikkea kirkonkylän sopivuutta lomakohteena.

Kaikkien alueiden kansanedustajat taistelivat tietenkin lujasti saadakseen postiautolinjan omalle kotiseudulleen. Monet onnistuivatkin, ja linjat saivat lempinimiä lobbareidensa mukaan.

Postiautojen nousukausi jatkui, ja koko 1960-luvun ajan niiden suosio kasvoi. Ihmiset matkustivat, eikä heillä selvästikään ollut mitään sitä vastaan, että he joutuivat toisinaan istumaan ventovieraiden vieressä. Myös viimeisimpien juorujen kuunteleminen linja-auton etuosassa oli aina yhtä viihdyttävää.

Mutta jotain oli tekeillä, jotain uutta, jotain, joka muuttaisi kaiken. Kulman takaa kuului jo yksityisautojen pörinää.

Juhlistaaksemme postiautoja olemme painattaneet 1950-1960-luvuilta peräisin olevista postiauto-julisteista postikorttisarjan.

Korttien koko on 15 x 18 cm, ja ne on painettu Suomessa.

Vinkki! Täydellinen kortti lähetettäväksi niille, jotka matkustivat 1960-luvulla. Saat vastaukseksi ilonkyyneleitä.

Siirry kaupan tuotesivulle.