Franska spökdamen är på väg hem

Franska spökdamen är på väg hem

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Ibland lämnar Affischjägaren sitt älskade arkiv för att ge sig ut på jakt. Han är ju en jägare, för tusan.

Så skedde nyligen då ett auktionshus i Frankrike hade kallat till affischauktion med hundratals och åter hundratals internationella reseaffischer i originaltryck. Affischjägaren hade bland alla dessa snyggingar nosat till sig en sann pärla, ett unikum. För där mitt i katalogen fanns en affisch, faktiskt den enda, från Finland. Och där stod hon: Spökdamen. Vår älskade spökdam. På franska – med texten FINLANDE.

Spökdamen är Finlands stiligaste resenär. Hon är 1930-talets mytiska äventyrare, en dam med flärd och mod, som via strapatser och besvärligheter tagit sig till det vilda landet i norr. Till landet där solen aldrig lägger sig. Till finska Lappland.

Konstnären är rikssvenska Ingrid Bade, som länge bodde i Finland och som här skapade några ikoniska finländska reseaffischer. Bade var länge bortglömd i 2000-talets Finland men Affischjägaren har redan i femton år sett som sitt heliga uppdrag att bilda nutiden om Bade, att ge henne den ära hon förtjänar.

På affischen står Spökdamen / Bade vid de lappländska vidderna och kontemplerar. Hon bildar sig, blir ett med naturen. Hon är sinnebilden för vad resandet var och ska vara.

Så när folk från, verkade det som, hela världen började bjuda på Spökdamen på auktionen märkte Affischjägaren bums att det här var annorlunda. Att det fanns många där ute som vill pryda sina väggar med hennes lugn och vishet.

Affischjägaren började mjukt och eftertänksamt, men allt eftersom budningstakten trissades upp och summorna steg, blev Affischjägaren allt mer övertygad om att mycket nu stod på spel. Det gällde att rädda kulturen. Det gällde att återförena henne med fosterlandet så att hon ska få umgås med sina gelikar och generationskamrater i Come to Finlands helt unika affischssamling.

Så medan auktionsförrättaren, en stilig fransk dam i övre medelåldern, med häpen min skrek ut buden på Franska Spökdamen till höger och vänster låg det elektricitet både i salen och över nätet.

Men Affischjägaren gav sig inte. Inte när så här mycket stod på spel. I slutändan är det han mot en okänd girigburk som ger bud över telefonen. Jägaren höjer, motståndaren höjer, med jägaren vet vad han vill och slutligen, äntligen, viker sig motståndaren och klubban slås i bordet.

Fransk Spökdamen kommer hem!

Affischjägaren rusar till sina andra finländska affischdarlings i samlingen för att berätta om den förlorade dottern som snart återvänder. Och när han lyssnar riktigt noga hör han hur de viskar: Bienvenue!

Den engelska damen, som redan finns i vår webbshop, väntar ivrigt på sin franska väninna.

Magnus Londen, Affischjägare vid Come to Finland

Hör gärna av dig om du vill veta mera om vår samling! magnus.londen@cometofinland.fi