Raimo Raimela

1916–2001

Raimo Raimela

Grafikern och filmanimatören Raimo Raimela studerade vid Centralskolan för konstflit 1936–1939. Han deltog i både vinterkriget och fortsättningskriget där han 1942 sårades svårt, vilket kom att påverka hela hans karriär.

Som konvalescent fick Raimela kommendering till försvarsmaktens fotoavdelning och inledde sin filmkarriär med en studieresa 1943 till UFA-studion i Berlin där han lärde sig hur animationsfilmer gjordes. Sina kunskaper använde han för militära utbildningsfilmer och senare i arbeten tillsammans med professor YrjöV. Paatero kring dennes röntgenforskning.Efter kriget strömmade utländska filmer in i Finland och Raimela var mannen som kunde teckna både affischer och stora filmplakat för utomhusbruk. Tillsammans med sin kollega Osmo K. Oksanen ansvarade han bland annat för att det på taket till biografen Rex i Helsingfors fanns handmålade filmreklamer som var flera meter höga (ett arbete som också grafikern Jorma Suhonen på reklambyrån SEK ansvarade för på 1930-talet).

År 1955 tilldelades Raimo Raimela två olika första pris för sina affischer, Årets affisch och Årets filmaffisch; den senare tävlingen vann han också 1957 och 1958.Raimo Raimela valde redan år 1944 att arbeta somfrilans. Vid sidan av de vanliga grafiska jobben ägnade sig den händige Raimela också åt planering och byggande  av mässmontrar.

En stor uppdragsgivare var Postsparbanken för vilken han under flera år gjorde allt från blankettdesign till planering av bankkontor. För banken gjorde Raimo Raimela också en serie unika reklamaffischer: Han byggde olika miniatyrmodeller som han skar ut ur papper.

Sedan fotograferade han modellerna i sin studio och slutresultatet blev affischer som gav betraktaren en  tredimensionell upplevelse.

Raimela var en av de grundade medlemmarna av Reklamgrafikerskolan MG där han undervisade och var rektor från 1963 till 1980-talets början.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!