Toivo Fahlenius

1909–1985

Toivo Fahlenius

Toivo Fahlenius studerade under 1930–talet vid Viborgs konstvänners ritskola. Redan under studietiden jobbade han vid olika reklambyråer och 1934 blev han anställd av Uuden Suomen Reklaamitoimisto där han stannade tills vinterkriget bröt ut. Efter krigsåren arbetade Fahlenius på olika storföretags reklamavdelningar, bland andra Hankkija och HOK.

Fahlenius gjorde flera affischer för Finlands Mässa. Han deltog 1933 i specialtävlingen i samband med världsutställningen i Chicago och var en av pristagarna.Toivo Fahlenius är i dag mest känd för sina tidningsomslag. Han tecknade regelbundet omslag och andra illustrationer för tidningar som sparbankernas kundtidning Spararen. Han tecknade också några pinup-bilder för herrtidningen Kalle. Hans produktion av bokomslag och postkort är omfattande.Fahlenius var också skulptör och en av hans statyer finns i Joensuu kyrkas minneskapell.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!