Raitis ja Reilu

Raitis ja Reilu

Konstnär Okänd
Ursprungligen publicerad 1959
Raitis ja Reilu

All heder till rese-posters. Men i affischjägarens arkivgömmor finner vi också andra skatter, så som propagandaposters.

I nykterhetsarbetet försökte man redan innan förbudstiden på 1920-talet upplysa medborgarna med affischens hjälp. Men det nya med affischerna på 1950- och 1960-talen var att humorn kom in. Från att tidigare ha hotat med dystra budskap där djävulen lurar i glasen blev det plötsligt färg och rim som gällde.

Och den här klassikern från 1950-talet får i alla fall oss att fnissa till. Nu hoppas vi att den ska förgylla många middagsdukningar, oavsett vad som serveras i glasen.

I denna affisch anspelas på sotar-yrket och där hoppas man att sotaren, som ska balansera på taket, ska hållas nykter. En helt skälig förhoppning, eller hur? Som tur var har en lång tid gått sedan denna poster publicerades, i dagens Finland är sotaren en respekterad yrkeskår som håller våra otaliga sommarstugor brandsäkra.

Affischen användes i nykterhetsarbetet i Finland på 1950-talet och publicerades både på finska och svenska.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!