posters(a)cometofinland.fi

 come_to_finland

+ 358 44 2793379

Come to Finland
Publishing Ab Oy
Höyläämötie 3A Hyvlerivägen
FI-00380 Helsinki / Helsingfors

FINLAND

 

© Come to Finland
Publishing Ab Oy 2019

Nästa anhalt för utställningen är Kemin Taidemuseo, öppnar i slutet av november 2018. Välkommen!

Utställningen visades på Finlands Nationalmuseum 17.2-28.5.2017. Sedan visades den på Stadsmuseet i Kiel i Tyskland, fram till den 14 januari 2018. Nästa hållplats var Druckkunst museum i Leipzig våren 2018.

Vår parallellutställning visades även på Finlands sjöhistoriska museum i Kotka under våren 2018.

Finländskt kulturarv erövrar Tyskland

Pressmeddelande 5.10.2017:

I våras charmade en utställning med klassiska finländska reseaffischer Finlands Nationalmuseum. Nu är det Tysklands tur. Utställningen ”Come to Finland” har nämligen öppnat på Stadsmuseet i Kiel i norra Tyskland.

”Valet är ingen slump. Nordtyskland har alltid haft nära kontakt med Finland. Helsingfors Ångfartygs Actiebolag inledde passagerartrafik från Helsingfors och Hangö till Lübeck redan på 1870-talet. För att skapa hybris kring det lät bolaget på 1890-talet måla en affisch med tysk text – sannolikt Finlands näst äldsta reseaffisch” säger mannen bakom utställningen, affischjägaren Magnus Londen.

Den affischen ingår naturligtvis i den unika samlingen som består av uteslutande originaltryck, och affischen har fått en framträdande plats i Kiel.

I Kiel – populärt kallat Seglingsstaden – upplever man nämligen Östersjön som en förbindelselänk till Norden. På vernissagen höll ordförande för Kiels stadsfullmäktige invigningstalet där han hyllade Finlands trumfkort: naturen, designen och bastun.

Fast det där med bastun har dykt upp i marknadsföringen av Finland först i moderna tider. På affischerna från 1930- och 1950-talen är det snarare naturen och det kosmopolitiska stadslivet som lockar.

”På invigningen stod folk och myste framför Champagnedamen. Det är en affisch av Jorma Suhonen som marknadsförde Helsingfors inför de planerade Olympiska spelen 1940. Utifrån affischen får man intrycket av att vi chillar och dricker champis dagarna i ända. Men ... så är det väl så där ungefär?” småler Londen.

Utställningen visas i Kiel fram till 14 januari 2018. Sedan drar vandringsutställningen vidare till Museum für Druckkunst i Leipzig under våren 2018. Efter det väntar museer i USA och Kanada.

Ytterligare information: Magnus Londen, magnus.londen(at)cometofinland.fi

Så här blev Finland glamouröst

Är en affisch konst? Och hör den till en förgången tid i vår digitala värld? Vad berättar affischen och vad händer när man kombinerar affischer, konst och turism?

Dessa frågor besvaras i utställningen Come to Finland – Lockropen från paradiset, en utställning som med affischens hjälp berättar historien om Finlands långa väg som resmål från okänt furstendöme till romantikens förlovade land.

Utställningen tar besökaren hela vägen till 2010-talet där affischen fortsätter sin framfart som tolk för ett hundraårigt, självständigt land. De färskaste affischerna är gjorda av flera finländska konstnärer, bl.a. Katja Tukiainen, Petteri Tikkanen och Kaisa Leka, speciellt för utställningen.

En utställning om konstaffischer, konstnärer & resor

Utställningen täcker turismens, reklamens och den grafiska formgivningens uppväxt och utveckling från 1851 fram till 1960-talet, tiden då de handtecknade affischerna ger plats åt fotografiet och fortsätter till nutiden då alla tekniker är tillåtna.

Axel Gallén lade i tiderna grunden för bruksgrafiken i Finland och kombinerade genialt tidens formspråk med affischens förenklade budskap, medan Oscar Furuhjelm var en av pionjärerna inom reklambranschen och bruksgrafiken.

Vid sidan av dessa pionjärer presenterar utställningen flera kända konstnärer och deras historier, såsom Erik Bruun, Jorma Suhonen, Martti Mykkänen, Göran Hongell, Gunnar Forsström, Ingrid Bade, Osmo K. Oksanen men även många bortglömda mästare inom brukskonsten samt nya talanger.

Med glimten i ögat visar utställningen hur Finland söker sin plats i Europa från trevande textaffischer till 1930- och 50-talets självsäkra konstverk där naturen, glamouren och det kosmopolitiska lyfts fram. Utställningen tar besökaren ända fram tills idag, där nutidskonstnärer bygger en bro mellan det förgångna och nutiden.

Basfakta om utställningen:

Antal vintageaffischer: Omkring 80 st. Utställningen anpassas enligt utrymme.

Antal nyproducerade affischer: 1. Samtliga nya affischer är specialbeställda av Come to Finland.

Vems är affischerna: Come to Finlands och olika museers och samlare. Ägaren nämns alltid i samband med affischen.

Hur länge har utställningen planerats: Nästan tre år

Material för inramningen: Finsk faner.

Turnén? Utställningen visades sommaren 2016 i Jakobstad och var under vårvintern framme i Villmanstrand. Sensommaren 2016 drog drar den vidare till Arktikum i Rovaniemi och sedan till Mikaelsgården i Björneborg. Våren 2017 visades den på Nationalmuseet i Helsingfors och nu är den i Tyskland, med början på Stadsmuseet i Kiel.

Ansvarig producent och texter: Magnus Londen
Produktion och video: Johanna Stenback
Kurator i planeringsstadiet: Katarina Siltavuori
Grafisk formgivning: Linnéa Sjöholm
Ramar i faner: Skyltproffset / Kyltti
 

Utställningen görs i samarbete med:

          

Tack:

Greta och Alfred Runebergs stiftelse, Lahden julistemuseo, NicTec, Otto A. Malmin lahjoitusrahasto / Otto A. Malms donationsfond, Märta Ehrnrooth, Roope Roine, Silja Line Tallink, Suomen Rautatiemuseo, Stiftelsen Tre smeder, Tom Stenback

Magnus Londen är journalist, reseförfattare och företagare. Han är grundare av Come to Finland Publishing Ab Oy, och är också programledare för Eftersnack på Yle Radio Vega / Yle Fem.

Läs mera i den här intervjun och magnuslonden.net

Johanna Stenback är företagare och producent i den kreativa branschen. Hennes ledord är ambition, nyskapande, inspiration.

Läs mer på jokowski.fi

Linnéa Sjöholm är grafisk formgivare med en stark passion för bokformgivning och en hejare på webbdesign. Hon jobbar i Helsingfors och reser gärna runt i världen.

Läs mer på linneasjoholm.com

Come to Finland är ett företag baserat i Helsingfors som skapar designprodukter på papper och trä baserade på klassiska finländska reseaffischer. Besök även vår shop.

Teknisk info om utställningen (för museer)

Beställ utställningsaffischerna här.