posters(a)cometofinland.fi

 come_to_finland

+ 358 44 2793379

Come to Finland
Publishing Ab Oy
Höyläämötie 3A Hyvlerivägen
FI-00380 Helsinki / Helsingfors

FINLAND

 

© Come to Finland
Publishing Ab Oy 2019

 

Postbussarna

Häng med på en nostalgitripp: För nu ska vi tala om kanalen mellan landsbygden och staden, om Finlands sammanhållare, om de gula, aningen långsamma, men nästan alltid pålitliga och ljuvligt sociala ... postbussarna!

Allting började i Lappland där problemen med att få posten distribuerad var störst. År 1921 startades linjen Rovaniemi­Sodankylä, men posthästen försvann inte alls i och med det. Vintertid var man fortfarande helt beroende av häst och kärra.

Det var alltså för att få ut post till hela riket – som en förlängning på tågnätet – som postbussarna ursprungligen behövdes. Så småningom blev de populära också hos både inhemska och utländska turister, liksom hos lokalbefolkningen som behövde de gula bussarna för sina transportbehov.

Men det var ändå först på 1950­-talet som Postbolaget insåg vilka möjligheter det fanns inom resesektorn. Med postbussarna nådde man ju hela Finland! Med affischer, reklamblad och tidningsannonser lyftes uttryckligen Lappland fram, men också det inre Finland. När till exempel linjen till Kivijärvi i norra mellersta Finland öppnades år 1957 betonades framför allt kyrkbyns lämplighet som semestermål.

Riksdagsmän från alla regioner kämpade naturligtvis hårt för att få en egen postbusslinje till sina hemtrakter, många lyckades också, och linjerna fick smeknamn efter sina lobbare.

Uppgången fortsatte och under hela 1960-­talet gick det bara uppåt för postbussarna. Folk reste, och de hade tydligen ingenting emot att ibland sitta bredvid främlingar. Att lyssna på senaste skvallret framme i bussen var dessutom alltid lika underhållande.

Men nånting var på gång, nånting nytt, nånting som skulle förändra allt. Bakom krönet kunde man redan höra privatbilen brumma.

Som en hyllning till postbussarna har vi tryckt upp en serie postbuss-affischer som postkort, från 1950- och 1960-talet.

Korten är i storleken 15 x 18 cm och är tryckta i Finland.

Tips! Det perfekta kortet att skicka till dem som reste på 1960-talet. Du kommer att få en glädjetår i retur.

Gå till produktsidan i butiken.