Atte Matilainen

1924-

Atte Matilainen

kuvaaja Atte Matilainen ryhtyi jo vuonna 1938 erään Suomen ensimmäisen ammattimaisen lehtikuvaajan, Osvald ”Hede” Hedenströmin juoksupojaksi. Matilainen teki hyvän vaikutuksen vastaperustetussa Hede-Fotossa, ja pian hän työskenteli siellä oppipoikana.
Kun talvisota puhkesi, jäi toimiston pyörittäminen nuoren Matilaisen vastuulle, kun vanhemmat kollegat sotivat rintamalla. Jatkosodan alkaessa Matilainen ilmoittautui vapaaehtoisena rintamalle.Sodan jälkeen työt Hede-Fotossa jatkuivat, nyt Matilainen oli edennyt ”oikeaksi valokuvaajaksi”. Matilainen työskenteli myös Olympia-Kuvassa, jota oppimestari Hedenström oli ollut perustamassa. Vuonna 1951 Matilainen perusti oman Foto-Atte Matilainen -studion.

Matilaisen monien asiakkaiden joukosta voidaan mainita Suomen Matkailuliitto (ent. Matkailijayhdistys),  Aero / Finnair, Orion ja Veho. Kun Asuntosäätiö vuonna 1952 alkoi suunnitella ja rakentaa Tapiolan kaupunginosaa Espoossa, Atte Matilainen dokumentoi töiden kulkua usean vuoden ajan.Jo 1950-luvun alussa Matilainen valokuvasi presidentti J. K. Paasikiven. Hän työskenteli 25 vuoden ajan Suomen valitiolle, Urho Kekkosen aikakautena. Matilainen kuvaa Kekkosen aikaa ”hyvän yhteistyön ajaksi”, mikä johtikin ystävyyteen. Miehet muun muassa kalastivat yhdessä.Euroopan turvallisuusja yhteistyökonferenssin (ETYK) aikana vuonna 1975 Matilainen kuvasi Helsingissä kaikki 35 valtionpäämiestä. Konferenssin päätyttyä presidentinkanslian henkilökunta kokosi kuvista laadukkaan valokuva-albumin, jonka kanteen oli painettu Suomen vaakuna. Merkittävät valtiovieraat saivat näin postitse muiston Helsingistä.

Asuntosäätiön kuvaus oli yksi Heikki von Hertzenin kanssa toteutettuja hankkeita. Autoliike Veho kuvautti myymälänsä ilmasta ja näin Matilainen pääsi helikopterikierrokselle ympäri Suomea. Pienestä helikopterista otettiin toinen ovi pois, jotta kamerat mahtuisivat mukaan ja kuvaus onnistuisi.
Lehtikuvaajien kautta hän kuvasi paljon julkisuuden henkilöitä kuten esim. Maya Plisetskaja, Taina Elg, Kianto, Simojoki, Sibelius (signeerauksella). Toimittaja Martti Silvennoisen kanssa hän teki juttuja Suomen Kuvalehteen, muun muassa artikkelin Suomen ensimmäisestä sydämensiirrosta.

Matilainen kiersi Suomea Heikki Lehmuston kanssa työskennellen Suomen matkailuyhdistykselle. Työnjako oli luonnollinen: toinen kuvasi ja toinen kirjoitti. Matka vei myös Pallakselle ja Matilainen muistelee ”miten sinne haettiin porolla kun tietä ei ollut, autot jätettiin tien viereen ja viettiin. porokyydillä perille”. Hän kuvasi myös Finnairille ja tallensi kuvia lennoista, lentoemännistä, lapinmiehistä ja poroista.

Muistelemisen arvioisia Matilaiselle ovat myös yksittäiset kohtaamiset kuten esim. Espanjan kuninkaan ja kuningatar Sofian sekä shaahiparin vierailu Lapissa. Itse hän matkusti perheensä kanssa paljon Suomessa, usein eri paikoissa.

Lähde: Haastattelu, Atte ja Pirjo Matilainen

Pahoittelut! Verkkokaupassamme ei valitettavasti ole vielä yhtäkään hakemasi taiteilijan julistetta.
Kerro meille kuitenkin kiinnostuksesi kohteesta!

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!