Postikortit: Vintage
2,50 

The Seamaid

Taiteilija
Albert ”Abbe” Andersson
Alunperin julkaistu
1952
Koko
12 x 18 cm
Tuotenumero
PC-5

Varastossa

Alkuperäisteoksesta

Tämä juliste oli pitkään Suuri Mysteeri.

Viettelevä merenneito haluaa meidän matkustavan laivalla Helsinkiin (ja Helsingistä, juliste julkaistiin ainakin suomeksi ja saksaksi).

Mutta siitä alkoivatkin ongelmat. Rakkaat ystävät! Monta vuotta yritimme selvittää, kuka taiteilija piiloutuu ABBE-nimimerkin taakse. Käänsimme joka ikisen kivenmurikan ja soitimme lukemattomille vanhan hyvän ajan graafikoille. Nimimerkin lisäksi tiesimme alussa vain sen, että julisteessa oli myös merkintä ”AB SVENSKA TELEGRAMBYRÅN, STOCKHOLM, HÄLSINGBORG LITO”. Mutta toimistoa ei enää ole, eikä kukaan muistanut, miten juliste aikoinaan syntyi.

Olimme tulla hulluiksi.

Saimme selville, että juliste laadittiin vuonna 1952, jolloin Suomi oli olympiakisojen isäntämaana. Sitten räjähti pommi tai ainakin pieni kranaatti. Kärsivällinen ystävämme Kristian Kristiansson Kungliga biblioteket -kirjastosta Tukholmasta raportoi, että taiteilija saattaisi olla nimeltään Albert Andersson.

Siihen johtolankamme sitten loppuivatkin. Kukaan ei tuntunut tietävän, kuka Albert Andersson oli tai mitä muuta hän oli tehnyt. Mutta nyt meillä ainakin oli nimi, ja kirjoitimme avoimen “etsintäkuulutuksen” tälle sivulle. … Ja sitten. Tammikuun 23. päivänä 2013 tapahtui läpimurto. Yllättäen sähköpostilaatikkoomme tipahti tämä ihastuttavan ällistyttävä viesti… Albert Anderssonin tyttäreltä!

Hän asuu Göteborgissa ja oli aivan yhtä ymmällään kuin mekin. Uskallamme väittää, että kyseinen viesti oli koko Come to Finland -projektin kaivatuin.

Tässä lyhyt sitaatti saamastamme sähköpostista:

Pieni kuriositeetti Merenneidosta, tästä pidätte varmasti: Isäni kertoi, että hän ripusti kalan ateljeeseensa nähdäkseen, miten valo osui siihen, ja saadakseen juuri oikeanlaisen hehkun Merenneidon suomuihin. Ja mikä parasta ‒ kun teos oli valmis, johtajat pitivät neidon nännien väritystä liian voimakkaana ja provosoivana. Isän oli siis vaalennettava väriä hieman, minkä hän tekikin ja esitteli korjatun versionsa. Mutta koska hän tiesi tarkalleen, miltä hän halusi kuvan näyttävän, hän lisäsi alkuperäisen sävyn kuvaan juuri ennen sen painoon menoa!

That’s the spirit! Kunnioituksemme Abbea kohtaan kasvaa entisestään! Juliste mainostaa yhteisliikennevarustamoita (Bore, Svea sekä FÅA), joista muodostui myöhemmin Silja Line. Olympialaisten johdosta vuosi 1952 oli Suomen matkailun huippuvuosi.

Tietoa tuotteesta

Tyylikkäin terveisin!

Postikortit painetaan offset-tekniikalla Suomessa laadukkaalle suomalaiselle kartongille.