Aarne Nopsanen

1907–1990

Aarne Nopsanen

Taiteilija ja mainosgraafikko Aarne Nopsanen opiskeli Viipurin Taiteenystäväin piirustuskoulussa vuosina 1924–1925. Helsingissä hän jatkoi opintojaan Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1928–1930. Vuonna 1931 hän matkusti vuodeksi Pariisiin, jossa hän opiskeli Académie Colarossi -koulussa.

Mainosgrafiikkatöidensä ohella Nopsanen osallistui aktiivisesti useisiin taidenäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän oli lisäksi arvostettu muotokuvamaalari. 1930-luvulta lähtien Aarne Nopsanen piirsi myös sarjakuvia; esimerkiksi Raul Roineen kirjoittamanAntti Puuhaara -sarjakuvan piirrokset olivat peräisin Nopsasen kynästä.

Aarne Nopsanen aloitti työnsä mainosmaailmassa mainostoimisto Suomen Ilmoituskeskuksessa (myöhemmin Ilmo) jo opiskeluaikanaan. Erva-Latvala palkkasi Nopsasen vuonna 1933. Hän työskenteli toimistossa viisi vuotta, mutta syksyllä 1938 hän irtisanoutui. Hän oli huomannut ansaitsevansa paremmin vapaana graafikkona.Talvisodassa Aarne Nopsanen palveli rintamasotilaana. Sodan jälkeen hän kärsi masennuksesta, joka johti muun muassa siihen, että hän poltti 41 maalaustaan, joihin hän ei enää ollut tyytyväinen.

Jatkosodan puhjettua Nopsanen liittyi puolustusvoimien propagandakomppaniaan monien muiden mainosmiesten tapaan. Hän oli rintamapiirtäjä ja piirsi muun muassa loistavan 100 piirustuksen sarjan Viipurista. Sodan jälkeen Viipuri-piirrokset oli tarkoitus julkaista kirjan muodossa, mutta puolustusvoimat kielsivät julkaisun viime metreillä. Piirustukset saivat odottaa 40 vuotta, kunnes ne vuonna 1986 julkaistiin kirjana.

Aarne Nopsanen piirsi sotavuosina myös suuren määrän postikortteja. Hän piirsi muun muassa useita postikortteja Vääpeli Kalle Ryhmystä, joka oli Nopsasen ystävän Armas J. Pullan luoma suosittu romaanihahmo.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!