Erkki Mattsson

1923–2008

Erkki Mattsson

Graafikko Erkki Mattsson opiskeli vuosina 1938–1939 Taideteollisuuskeskuskoulun iltakoulussa. Opinnot kuitenkin keskeytyivät sodan puhjettua. Opintojen ohella Mattsson työskenteli tavaratalo Raken somistamossa.

Sodan päätyttyä vuonna 1945 Erkki Mattsson aloitti mainospiirtäjänä Suomalainen Mainonta -yrityksessä. Vuonna 1946 Mainos Taucher Reklam osti yrityksen, ja Mattsson siirtyi Taucherin palvelukseen. Vuonna 1949 hän siirtyi Yhteismainokseen, mutta jo parin vuoden kuluttua SEK tarjosi hänelle taideosaston päällikön paikkaa. Mattsson kuvailee kymmentä vuottaan SEK:n palveluksessa työntäyteiseksi ja antoisaksi ajaksi.

“Taiteilijoilla oli mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa talouselämämme merkittävimpien liikelaitosten mainontaa. Siihen aikaan SEK:lla työskenteli useita graafikoita freelancereina. Talo tarjosi heille työpöydän lisäksi työvälineet ja kaikki työtarvikkeet. Kiireisinä aikoina työtunteja ei laskettu. Ilmapiiri oli silti miellyttävä ja vapautunut, josta kiitokset toimitusjohtaja Aarne Salomaalle ja hänen seuraajalleen Frans Saalasteelle”, kertoo Mattsson.

Vuonna 1961 Erkki Mattsson perusti SEK-kollegansa Jaska Hännisen kanssa Mainosateljee Hänninen & Mattsson -yrityksen. Kun Markkinointi Topitörmä palkkasi Hännisen vuonna 1965, Mattsson jatkoi vapaana taiteilijana. Hänen työkenttäänsä on kuulunut ilmoitusten ja monenlaisten painotöiden (kuten julisteiden, kuvitusten, yrityslogojen ja pilapiirrosten) suunnittelu.

Eläkkeelle jäätyään Erkki Mattssonilla on ollut aikaa harrastaa akvarellimaalausta, suunnitella exlibriksiä ja kirjoittaa kuusi kirjaa ”stadin slangista”.

Pahoittelut! Verkkokaupassamme ei valitettavasti ole vielä yhtäkään hakemasi taiteilijan julistetta.
Kerro meille kuitenkin kiinnostuksesi kohteesta!

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!