Onni Vuori

1930–

Onni Vuori

Graafikko Onni Vuori opiskeli Taideteollisuusopistossa vuosina 1954–1957. Opintojensa päätyttyä hän sai paikan mainostoimisto Viherjuuresta. Vuonna 1960 Vuori siirtyi mainostoimisto Lintakseen. Tuolloin hän piirsi mm. höyrylaivajulisteensa, joka sai ensimmäisen palkinnon Finlandia-julistekilpailun matkailukategoriassa. Onni Vuori muistaa saaneensa idean julisteeseen osallistuttuaan Saimaan regattaan ja ihastuttuaan vanhoihin höyrylaivoihin.

Mies, joka näki Finlandia-julisteessa arvaamatonta potentiaalia, oli Vuoren aiempi työnantaja Matti Viherjuuri. Enemmän tai vähemmän omatoimisesti hän painatti Onni Vuoren julisteesta kaksi täysin uutta versiota. Oli vuosi 1964, ja Suomi oli lähettänyt YK-rauhanturvaajia Kyproksen jaetun saaren levottomuuspesäkkeisiin.

Matti Viherjuuri keksi mainoslauseen ”Friendly Finland”, jonka hän sitten käännätti kreikaksi ja turkiksi. Hän painatti julisteesta kreikkalaisen ja turkkilaisen version, jotka hän sitten lahjoitti puolustusvoimille. Kyproksella suomalaiset YK-sotilaat liimasivat Vuoren julisteen niin saaren turkkilaiselle kuin kreikkalaisellekin puolelle yksinkertaisesti herättääkseen sympatiaa Suomea kohtaan. Mainosuutiset-lehden numerossa 6/1964 kolme hymyilevää YK-sotilasta juo Jaffaa kreikankielisen julisteen edessä.

Onni Vuori jatkoi art directorin uraansa muun muassa Ilmo-, Ervasekä Interplan-mainostoimistoissa. Vuonna 1983 hän aloitti työt Mainosyhtymän palveluksessa, jossa hän viihtyi vuoteen 1991 saakka, jolloin hän jäi eläkkeelle. Eläkepäivinään Vuori on työskennellyt lähinnä heraldiikan parissa.

Pahoittelut! Verkkokaupassamme ei valitettavasti ole vielä yhtäkään hakemasi taiteilijan julistetta.
Kerro meille kuitenkin kiinnostuksesi kohteesta!

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!