Onni Vuori

1930–

Onni Vuori

Grafikern Onni Vuori studerade vid Konstindustriella läroverket 1954–1957. Efter avslutade studier fick han anställning på reklambyrån Viherjuuri. År 1960 gick Vuori vidare till reklambyrån Lintas. Det var samma år som han tecknade den ångbåtsaffisch för vilken han tilldelades första pris i affischtävlingen Finlandias resekategori. Onni Vuori minns att han fick idén till motivet efter att han deltagit i en regatta på Saimen och blivit förtjust i de gamla ångfartygen.

En herre som såg oanad potential i Finlandia-affischen var Vuoris tidigare chef Matti Viherjuuri. Mer eller mindre på eget bevåg lät direktör Viherjuuri trycka upp två helt nya versioner av affischen. Året var 1964 och Finland hade skickat FN-trupper till oroshärden på det delade Cypern.

Matti Viherjuuri hittade på sloganen ”Friendly Finland” och fick den sedan översatt till grekiska och turkiska. Han lät trycka upp en grekisk och en turkisk version. Affischerna donerades till försvarsmakten och på Cypern klistrade de finländska FN-soldaterna upp Vuoris verk både på den turkiska och grekiska sidan. För att väcka sympati för Finland, helt enkelt. I Mainosuutiset 6/1964 kan vi se en bild med tre leende FN-soldater som dricker Jaffa med den grekiska affischen på en vägg bakom sig.

Onni Vuori fortsatte att arbeta som art director på bland annat reklambyråerna Ilmo, Erva och Interplan. År 1983 anställdes han vid Mainosyhtymä där han stannade till sin pensionering 1991. Efter det har Vuori främst arbetat med heraldik.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!