Imatra by Gallen-Kallela

Imatra by Gallen-Kallela

Alunperin julkaistu 1893
Imatra by Gallen-Kallela

Oli vuosi 1893. Kuohuva Imatrankoski Itä-Suomessa oli maan alkuvoima, sen kauneus, siinä oli kaikkea. Uusi, kosken valaiseva valaistusjärjestelmä ja upouusi hotelli auttoivat nostamaan Imatrankosken koko maailman tietoisuuteen.

Mutta miten se tehtiin?

Sen ajan Internetin – julisteiden – avulla tietenkin!

Niinpä Axel Gallén (Akseli Gallen-Kallela) vietti aikaa kosken äärellä piirtämässä. Gallénin julisteessa on tietenkin koski, mutta hän on kovin omintakeisesti valinnut julisteen keskiöön valonheittimen. Taustalla näkyy uusi hotelli, kuten myös Saimaan kanava ja Vuoksijoen ylittävä silta. Itä-Suomen suuret ylpeydenaiheet pähkinänkuoressa.

Suomen ensimmäinen graafinen matkailujuliste oli syntynyt!

Suomalainen runoilija Larin Kyösti (eli Carl-Gustaf Larsson) patikoi koskelle vuonna 1896. Hän päättää mahtipontisen matkakertomuksensa näihin sanoihin:

Imatran kuninkaallinen jättiläisrinta nousee ja laskee suurien viileiden keuhkojen paisuttamana, se uhmaa, uhkaa, ikuista terveyttä se henkii, vallattomimpia karkelojaan Imatra tanssii.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!