Imatra by Gallen-Kallela

Imatra by Gallen-Kallela

Ursprungligen publicerad 1893
Imatra by Gallen-Kallela

Året var 1893. Den dånande Imatraforsen i östra Finland stod för landets urkraft, dess skönhet, dess allt. Med nya belysningssystem som lyste upp forsen och ett splitternytt hotell ville man nu sprida budet till precis hela världen.

Men hur gör man det?

Med den tidens internet – med ett plakat, naturligtvis!

Så konstnären Axel Gallén (senare Akseli Gallen-Kallela) står vid forsen och tecknar. På teckningen har Gallén naturligtvis fått med forsen, men okonventionellt nog har han placerat strålkastaren i centrum. I bakgrunden syns det nya hotellet, liksom Saima kanal och bron över floden Vuoksen. Alla östra Finlands stoltheter i ett nötskal.

Finlands första grafiska reseaffisch hade fötts!

Den finske poeten Larin Kyösti (alias Carl-Gustaf Larsson) gjorde 1896 en fotvandring till forsen. Han avslutar sin pompösa betraktelse så här:

Imatras jättelika kungabröst höjer och sänker sig under de stora svala lungornas andedrag, trotsande, hotande, vittnande om evig hälsa – i själfsvåldig lek dansar Imatra fram.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!