Tervetuloa näyttelyyn Tukholmaan!

Tervetuloa näyttelyyn Tukholmaan!

Uudessa näyttelyssämme saat kokea, kuinka varhaisia turisteja houkuteltiin matkustamaan höyrylaivalla, junalla tai lentokoneella Pohjoismaihin ja maiden sisällä 1890-luvulta 1960-luvulle saakka. Silloin mainoksina käytettiin kuvitettuja matkailujulisteita – nykyään me suhtaudumme samoihin julisteisiin taideteoksina.

Aikana ennen internetiä julisteet, tai ”plakaatit” niin kuin niitä aluksi kutsuttiin, olivat matkanjärjestäjien tapa uusien asiakkaiden tavoittelemiseksi. Julisteita asetettiin esille Berliinin, Lontoon, Pariisin ja New Yorkin kaltaisiin kaupunkeihin. Viesti oli yhtä yksinkertainen kuin selkeäkin: Tule Pohjolaan!

Tämä näyttely on niiden taiteilijoiden ylistys, jotka loivat kuvan Pohjolasta täydellisenä matkakohteena, usein niukoissa taloudellisissa olosuhteissa ja ilman ansaitsemaansa arvostusta.

Näyttelymme kunnioittaa myös kaikkia höyrylaivavarustamoiden, rautatieyhtiöiden ja kansallisten matkailijayhdistysten pioneereja. He uskoivat asiaansa ja levittivät viestiään julisteiden avulla.

Me, näyttelyn tuottaneet Come to Finland & Sweden, myönnämme kernaasti rakastavamme näitä julisteita. Ne ovat osa Pohjoismaiden historiaa, mutta samalla myös niiden unohdettua kulttuuriperintöä.

Me myönnämme kernaasti rakastavamme näitä julisteita

Näyttelyssä nähdään noin 130 julistetta – monet niistä ovat suomalaisia – useilla eri kielillä. Pohjoismaat todellakin tekivät kaikkensa markkinoidakseen keskiyön aurinkoa, tunturihiihtoa ja sykkiviä ”suurkaupunkeja”.

Kaikki teokset ovat alkuperäisvedoksia. Olemme etsineet niitä lamppujen ja lyhtyjen kanssa huutokaupoista, keräilijöiden kotoa ja julkisista arkistoista. Emmekä ole jättäneet ainoatakaan kiveä kääntämättä löytääksemme tarinat taideteosten, taiteilijoiden ja matkanjärjestäjien takaa.

Toivotamme sinulle lukuisia ahaa-elämyksiä ja hymyjä näiden kulttuuriaarteiden seurassa!

Näyttely on esillä 11. maaliskuuta – 6. marraskuuta 2022 Nordiska museetissa Tukholman Djurgårdenissa. Kaikki tekstit ovat saatavilla suomeksi (monisteena), ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi kaikki tekstit runsaine bonusmateriaaleineen ovat saatavilla myös äänioppaina näillä kolmella kielellä.

Kuva: Peter Segemark, Nordiska museet