Yksi kesä – kolme metsästysreissua

Yksi kesä – kolme metsästysreissua

Kesähän menee lungisti auringon alla ja vedessä polskien?

Oikein. Mutta jos satut olemaan Julistemetsästäjä, kesä on jotain paljon enemmän. Jos siis nimittäin olet Julistemetsästäjä, kesä 2022 on ollut metsästystä – kolmella rintamalla.

Ensinnäkin: Se oli lopun metsästystä. Lopun, jonka kohdalla jossain vaiheessa saa huudahtaa ne vapauttavat sanat: Käynnistäkää painokoneet!

Työskentelimme näet kiihkeästi ”Come to Norden” -kirjamme parissa. Kirjan, joka koostuu 320 sivusta tekstiä ja kuvia, ja jota oli viilattava viimeiseen saakka. Lukemattomat yksityiskohdat pyörivät päässämme, faktat jotka oli tarkistettava kolmeen kertaan, kuvat jotka piti sijoittaa oikeaan järjestykseen.

Kirja on kertomus Pohjolan matkailuhistoriasta. Siitä, kuinka Pohjoismaat piirrettiin maailman turistikartalle 1800-luvun lopusta lähtien aina 1960-luvulle saakka.

Teos on kunnianosoitus taiteilijoille. Siinä suorastaan mässäillään luovalla graafisella suunnittelulla. Kirja paljastaa pohjoismaiden nokkelimpien sanaseppien mojovimmat sloganit.

Ja niinpä eräänä päivänä, tasan tarkkaan keskellä kesää, saimme l o p u l t a k i n huutaa: KÄYNNISTÄKÄÄ PAINOKONEET!

Toiseksi: kirjalle metsästettiin täydellistä ulkoasua. Koskapa kirja sisältää lähes 200 värikästä julistetta, päällyksestä muodostui aavistuksen verran pulmallista. Pitäisikö kannessa olla esillä tanskalaista maataloutta? Suomalaisia järviä? Norjalaisia vuonoja? Islantilaisia tulivuoria? Tukholmaa?

Ehei, tarvittiin vahvempaa pohjoismaista symbolia. Lopulta löysimme sisäisen julisterauhamme.

Taiteilija Ingrid Bade (1908–1989) loi 1930-luvulla yhden suosikeistamme: Vuonna 1936 hän vangitsi pehmein linjoin tunturimaailman taikuuden. Badenin luomassa kuvassa matkailija sulautuu lumottuun maisemaan – hänestä tulee osa luontoa.

Siinä! Tässä se meidän kirjamme kansikuva oli!

Ingrid Bade on sitä paitsi loistava esimerkki pohjoismaisesta yhteistyöstä. Hän on ruotsalainen, mutta asui useita vuosia Suomessa. Siitähän me tykkäämme.

Kolmanneksi: Kesä 2022 oli varsinaista julisteiden metsästystä.

Olimme saaneet päähämme, että meidän oli löydettävä alkuperäinen Färsaarten vintagejuliste. Halusimme laajentaa Tukholman Nordiska museetissa parhaillaan esillä olevan näyttelymme näköaloja. Niinpä hengailimme kansainvälisissä huutokaupoissa, otimme yhteyttä keräilijöihin, revimme hiuksiamme.

Ja sitten yhtäkkiä meillä tärppäsi! Eräs lontoolainen keräilijä oli törmännyt kaipaamaamme julisteeseen. Se oli aivan ainutlaatuisen tyylikäs. Ja kun jokin on aivan ainutlaatuisen tyylikästä, ei Julistemetsästäjiä voi pysäyttää. Meidän piti saada se.

Julistemetsästäjät olivat niin suunniltaan färsaarelaisesta onnenpotkusta, ettei meillä ollut muuta vaihtoehtoa. Aivan viime minuutilla meidän oli vedettävä komento takaisin, klassiseen tyyliin: ”PYSÄYTTÄKÄÄ PAINOKONEET!”

Justiinsa. Jos kerran on löytynyt Färsaaria esittävä matkailujuliste, onhan sen toki päädyttävä kirjaan nimeltä Come to Norden. Joten siellä se nyt lepää. Ja myöhemmin syksyllä sama juliste on myös näyttelyssämme.

Tietysti tämän metsästyksen tiimoilta kysellään ummet ja lammet. Mutta näin syksyn kynnyksellä Julistemetsästäjät voivat nukkua yönsä rauhassa ja nähdä uusia ihania julisteunia. Kirja on nyt julkaistu. Ja Julistemetsästäjät tietävät, että uudet jännittävät jahdit jo odottavat nurkan takana.

Magnus Londen, Julistemetsästäjä @ Come to Finland & Sweden

Uuden kirjan kunniaksi saat sen nyt tutustumishintaan 25 prosentin alennuksella viikon ajan, 21.09.2022 saakka.