Eläköön kevät! Eläköön Helsinki!

Eläköön kevät! Eläköön Helsinki!

Tänä vuonna sen tuloa on todellakin saanut odottaa. Mutta nyt, lopultakin, kevät on saapunut Suomeen ja Helsinkiin!

Kenties se oli suunnilleen samanlaista myös vuonna 1949? Silloin nimittäin taiteilija Gunnar Forsström loi viisi erilaista Helsinki-julistetta. Yhdellä niistä hän osallistui pääkaupungin 400-vuotisjuhlan suureen julistekilpailuun – ja voitti!

Helsinkiä – Itämeren tytärtä – juhlittiin kaikkialla maailmassa tyylikkäällä ilotulitusjulisteella.

Mutta mitä tapahtuikaan niille neljälle muulle julisteelle? Niille, joita ei koskaan julkaistu?

Eräänä päivänä, lähes kymmenen vuotta sitten, Julistemetsästäjä sai salaperäisen puhelun. ”Minulla on jotain, jonka uskoakseni haluaisit nähdä”, sihisi ääni kuulokkeen toisessa päässä.

Pian Julistemetsästäjä sai pidellä, vapisevin käsin, neljää kotikaupunkiaan esittävää julistetta. Julistetta, jotka eivät olleet nähneet päivänvaloa kuuteenkymmeneen vuoteen. Julistetta, tai pikemminkin julisteluonnosta, lyijykynäpiirroksin ja luonnosten taakse kirjoitetuin huomautuksin varustettuina. Ainutlaatuisia kulttuuriaarteita!

Eräänä päivänä Julistemetsästäjä sai salaperäisen puhelun…

Nuo julisteet eivät ole kunnianosoitus ainoastaan Helsingille, vaan myös kaupungin keväälle ja kesälle. Lokille, joka leijailee lautan yllä. Turisteille hymyilevälle Havis Amandalle, sille samaiselle Havis Amandalle, joka pian saa jälleen ylioppilaslakin kutreilleen, kahden vuoden koronapanttivankeudestaan vapautuneena. Eteläsatamaan lipuvalle upealle purjelaivalle. Haaksirikkoiset-patsaalle ja maisemalle yli keskustan Tähtitorninmäeltä nähtynä.

Kevät. Kaupunki. Julisteet. Julisteenmetsästäjä tietää, mistä onnellinen elämä koostuu.

Tätä onneahan pitää levittää ympäriinsä, ja siksipä Come to Finlandin metsästäjät ovat mitä suurimmalla huolella ja kunnioituksella viimeistelleet nuo luonnokset. Ja valmistaneet ne kaikkien Helsinkiä rakastavien saataville. Julisteina, postikortteina ja tarjottimina (kaksi eri aiheista).

Näiden seiniä koristavien julisteiden myötä kaupunkilaiset ovat todellakin valmiita kevään vastaanottoon. Iloista vappua!

Magnus Londen, Julistemetsästäjä

Kevään kunniaksi kaikki Gunnar Forsströmin Helsinki-tuotteet ovat nyt -25 % hintaan myymälässämme, toukokuun 1. saakka.