Leve våren! Leve Helsingfors!

Leve våren! Leve Helsingfors!

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

I år tog det verkligen tid. Men nu, äntligen, kommer våren kommer till Finland och Helsingfors! Därför bjuder vi nu på fin rabatt till alla poster-fans.

Kanske det var ungefär på samma sätt år 1949? Då skapade nämligen konstnären Gunnar Forsström fem olika Helsingfors-affischer (alla original gjordes på svenska). Med en av dem deltog han i den stora affischtävlingen för huvudstadens 400-årsjubileum – och vann!

Helsingfors – Östersjöns dotter – hyllades nu över hela världen med en stilig fyrverkeriaffisch.

Men vad hände med de fyra andra affischerna? Med dem som aldrig publicerades?

En dag för nästan tio år sedan fick affischjägaren ett mystiskt telefonsamtal. ”Jag har något som jag tror du vill se” väste rösten i andra ändan.

Snart kunde Affischjägaren, med darrande händer, hålla i fyra affischer från sin hemstad. Affischer som inte sett dagsljus på sextio år. Affischer, eller egentligen affischskisser, med blyertsstreck och anteckningar på baksidan. Unika kulturskatter!

En dag fick affischjägaren ett mystiskt telefonsamtal…

Affischerna är hyllningar inte bara till Helsingfors utan till våren och sommaren i stan. Måsen som sveper över färjan. Havis Amanda som småler åt turisterna, ja Havis Amanda som snart får sin studentmössa igen, frisläppt efter två år i coronagisslet. Den ståtliga segelskutan som glider in i Södra hamnen. De skeppsbrutnas staty med vyn över centrum från Observatorieparken.

Våren. Staden. Posters. Affischjägaren vet vad som behövs för att hitta lycka i livet.

Lycka ska spridas och det är därför jägarna på Come to Finland med yttersta försiktighet och respekt putsade upp skisserna. Och sedan gjorde dem tillgängliga för alla andra som älskar Helsingfors. Som affischer, vykort och brickor (två av motiven).

Med de här affischerna på väggen är stadsbon verkligen redo för våren. Glad Valborg!

Magnus Londen, Affischjägare

För att hedra våren är alla Gunnar Forsströms Helsingfors-produkter nu på -25 % i butiken, fram till och med 1 maj.