Gunnar Forsström

1894–1958

Gunnar Forsström

Konstnären Gunnar Forsström studerade vid Centralskolan för konstflit 1913–1916. Tillsammans med kollegan Göran Hongell startade han i början av 1920-talet en dekorationsbyrå som uppmärksammades för sina högklassiga affischer.

Gunnar Forsströms debut som glasmålare 1932 blev storslagen: I en tävling för glasmålningar till Uleåborgs domkyrka vann Forsström både första och andra pris. Konstnären Lennart Segerstråle fick tredje pris.

Forsström kom att ansvara för den konstnärliga utsmyckningen av flera offentliga byggnader, restauranger, banker och kyrkor. Bland hans större arbeten kan nämnas Sandudds gravkapell och Olaus Petri-kyrkan i Helsingfors.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!