Aarne Karjalainen

1898–1965

Aarne Karjalainen

Graafikko Aarne Karjalainen aloitti taideopintonsa Viipurin Taiteenystäväin piirustuskoulussa ja jatkoi sitten Helsingissä Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa  vuosina 1921–1922.

Työskenneltyään kuusi vuotta Tilgmannin painossa graafikkona Aarne Karjalainen vaihtoi työpaikkaa ja meni töihin Uuden Suomen Reklaamitoimistoon vuonna 1928. Siellä ollessaan hän sai tehtäväkseen suunnitella Suomen Pankin setelipainolle postimerkin. Työ selvästikin miellytti häntä, sillä vuonna 1934 hän siirtyi setelipainoon, jossa hänestä tuli arvopaperitaiteilija. Hän työskenteli setelipainossa muun muassa taiteiilija ja kuvittaja Signe Hammarsten-Janssonin (Tove Janssonin äidin) kanssa. Karjalaisesta tuli myöhemmin setelipainon taideosaston johtaja. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1963.

Karjalainen piirsi muun muassa vuonna 1940 julkaistun 5 000 markan setelin, suunnitteli 36 erilaista postimerkkiä sekä hieman vähemmän postikortteja. Työskennellessään Uuden Suomen Reklaamitoimistossa hän teki muutamia julisteita, esimerkiksi Come to Finland- kirjan kansikuvana olevan, Aero-lentoyhtiölle vuonna 1929 piirretyn julisteen.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!