Aarne Karjalainen

1898–1965

Aarne Karjalainen

Grafikern Aarne Karjalainen inledde sina studier vid Viborgs konstvänners ritskola och fortsatte sedan vid Finska konstföreningens ritskola i Helsingfors 1921–1922.

Efter att ha jobbat som grafiker på Tilgmanns tryckeri i sex år flyttade Aarne Karjalainen 1928 till Uuden Suomen Reklaamitoimisto. Medan han var där fick han uppdraget att skapa ett frimärke för Finlands Banks sedeltryckeri. Tydligen trivdes han med det jobbet för 1934 flyttade han över till sedeltryckeriet och blev värdepapperskonstnär. På sedeltryckeriet arbetade han med konstnären och illustratören Signe Hammarsten-Jansson (Tove Janssons mor). Karjalainen blev senare chef för sedeltryckeriets konstnärliga avdelning. Han gick i pension 1963.

Karjalainen ritade den femtusenmarkssedel som gavs ut 1940, han skapade 36 olika frimärken och ett mindre antal postkort. Under sin tid på Uuden Suomen Reklaamitoimisto skapade han några affischer, till exempel en för Aero 1929, som också är Come to Finland-bokens omslagsbild.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!