Erkki Hölttä

1928–

Erkki Hölttä

Unelma-Suomi ja umpisuoli – vaikeuksien kautta voittoon

Suomen talvi ja kesä (1948) on Erkki Höltän ainoa matkailuaiheinen juliste. Ainoaksi laatuaan se on kerännyt paljon huomiota. Se kiersi maailmaan muiden ”Youth Looks at Travel” kilpailun töiden kanssa. Hän ei vielä silloin, vuonna 1948, tiennyt että elämä vie hänet pankkimaailmaan, markkinointitöihin ja sen ohella tukemaan lahtelaisia taiteilijoita ja harrastelijoita tarjoamalla heille näyttelymahdollisuuksia.
Voiton jälkeen Höltän elämä jatkui jotakuinkin ennallaan, työ Askon markkinointiosastolla oli kiireistä. Erilaisia kampanjoita ideoitiin, tavaratalo avattiin, somistuksia koristuksineen suunniteltiin ja toteutettiin hektisellä aikataululla. Hän sai ykkössijan Arabian valtakunnallisessa näyteikkunakilpailussa. Tämä voitto vei hänet Brysselin maailmannäyttelyyn 1958 etsimään lisäinspiraatiota.

Perhe kasvoi ja he viettivät kesiään Päijänteen rannalla. Renessanssi-ihmisenä Hölttä on luonnollisesti myös suunnitellut kesäpaikkansa arkkitehtuuria. Nykyisin kesistä syntyy valokuvakoosteita. Aktiivisen partio-, nuorisoseura- ja järjestöaktiivin kädenjälki on tallentanut partio- ja kylähistoriaa, myös julisteiden muodossa. Hän on tehnyt mm. Lahdelle partiojulisteita ja käynnistänyt Asikkalan puvun vanhan sinisten miesten liivimallin uudelleentuotannon. Höltälle taiteen tekeminen on ollut enemmänkin harrastus ja elämänmuoto. Hän toteuttaa taiteellista inspiraatiota paperille, puulle, kankaalle ja lasille; piirtämällä, kutomalla, maalaamalla ja veistämällä omaksi ja läheistensä sekä yhdistysten iloksi. Pääsisihän myös valokuvaamaan Elisabeth II:sta lähietäisyydeltä, partiojamboreella Lontoossa.

Hän suunnittelee julisteita, postikortteja ja adresseja. Vuonna 1998 hän piti, yleisön pyynnöstä, ainoan näyttelynsä – Harrastajan vuosikymmenet. Esillä oli tuolloin moninaisia eri tekniikoilla tehtyjä töitä. Eläkepäivillä on syntynyt useita erilaisia töitä.

Palataan takaisin julisteeseen: Puhdas luonto; talvi ja kesä; punainen tupa; lumiset nietokset; autereinen järvimaisema. Tämä juliste vie varmasti jokaisen suomalaisen ajatukset johonkin erityisen tärkeään paikkaan, omaan sielunmaisemaan; kesänviettoon tai talven retkille. Vuosikymmeniä sitten kiteytetty kuva kiehtoo meitä yhä, niin nuoria kuin vanhoja. Luonto, Lappi ja vesistö ovat edelleen maamme matkailuvaltteja.

Lähde:
Teemahaastattelu ja puhelinkeskustelu. Erkki Hölttä.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!