Ilmari Sysimetsä

1912–1955

Ilmari Sysimetsä

Sysimetsä valmistui piirustuksen opettajaksi Taideteollisuuskeskuskoulusta vuonna 1937. Jo vuonna 1936 Sysimetsä oli aloittanut mainosgraafikon työt mainostoimisto Erva-Latvalassa, jossa hän työskenteli muun muassa Hans Björklindin ja Aarne Nopsasen kanssa. Ilmari Sysimetsä oli Erva-Latvalan palveluksessa sodan syttymisvuoteen 1939 saakka. Vuonna 1941 hän palasi toimistoonvuoden ajaksi.

Sysimetsä on tunnettu kuuluisasta Paavo Nurmi -julisteesta, jolla hän voitti vuoden 1940 pitämättä jääneiden olympiakisojen julistekilpailun vuonna 1938. Hänen voitokasta julistettaan käytettiin vuoden 1952 olympialaisissa. Elegantista julisteesta tuli Suomen kansainvälisesti tunnetuin juliste. Vuonna 1949 Ilmari Sysimetsä perusti serigrafi-painon Helsinkiin.

Ilmari Sysimetsä toimi vuosina 1948–1953 tuolloisen Suomen Piirtäjäliiton sihteerinä. Hän suhtautui hyvinkin kaukonäköisesti muun muassa koulukirjojen muotoiluun. Sysimetsä esimerkiksi ehdotti ”Nya Pressen” -lehden tekemässä haastattelussa vuonna 1948, että ”koulukirjojen kuivakoita tekstejä elävöitettäisiin tuoreilla piirroksilla”.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!