Ilmari Sysimetsä

1912–1955

Ilmari Sysimetsä

Reklamgrafikern Ilmari Sysimetsä studerade till teckningslärare vid Centralskolan för konstflit och utexaminerades 1937. Redan ett år tidigare hade Sysimetsä börjat som reklamgrafiker på reklambyrån Erva-Latvala. Där arbetade han bland annat med Hans Björklind och Aarne Nopsanen. Ilmari Sysimetsä stannade på Erva-Latvala till krigsutbrottet 1939 men återvände 1941 för ett år.

Sysimetsä är mest känd för sin berömda Paavo Nurmi-affisch med vilken han vann affischtävlingen 1938 inför de planerade olympiska spelen 1940. Hans affisch användes sedan för olympiaden 1952. Den eleganta affischen kom att bli en av Finlands kändaste. År 1949 startade Ilmari Sysimetsä sitt eget serigrafitryckeri i Helsingfors.

Ilmari Sysimetsä var åren 1948–1953 sekreterare i dåvarande Finlands tecknarförbund. Han hade en framsynt inställning till bland annat formgivningen av skolböcker. Sålunda föreslog Sysimetsä 1948 i en tidningsintervju för ”Nya Pressen” att man skulle ”liva upp skolböckernas torra text med friska teckningar”.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!