Aero & Tuomiokirkko

Aero & Tuomiokirkko

Taiteilija Jorma Suhonen
Alunperin julkaistu 1933
Aero & Tuomiokirkko

Tämä on Jorma Suhosen julisteklassikko: Junkers Ju 52/3m liitää Suurkirkon ohi Helsingissä. Eikä se ole ihan niin päätöntä kuin miltä näyttää.

Tuohon aikaan, vuonna 1933, Helsingissä ei nimittäin ollut ”tavallista” lentokenttää, vaan lentokoneet laskeutuivat Katajanokan terminaaliin – kellukkeiden varassa veteen. Vasta joitakin vuosia myöhemmin Malmin lentokenttä avautui.

Mutta jo kesäkuun 29. päivänä vuonna 1923 avattiin ensimmäinen lentoyhteys Helsingin ja Tallinnan välille. Se toimi lähtölaukauksena lentoyhtiö Aerolle, nykyiselle Finnairille.

Aero ymmärsi jo varhain julistemainonnan potentiaalin ja panosti alusta lähtien laadukkaaseen julistegrafiikkaan. Teetettiin kokonaisia julistesarjoja, joiden tyyliin kuuluivat upeat perspektiivit sekä mieluusti lentokoneet, joiden taustalla oli tunnettuja nähtävyyksiä tai mahtavia luontonäkymiä.

1930-luvulla lentoyhtiö aloitti laajan yhteistyön vastaperustetun mainostoimisto SEK:n kanssa – yhteistyö jatkuu tänäkin päivänä. SEK:n julistepuolen voimahahmo oli Jorma Suhonen (SEK:n kirjain S merkitsee Suhosta), ja lähinnä juuri hänen Aerolle tekemiään julisteita arvostetaan suuresti vielä nykyäänkin.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!