Aero & Domkyrkan

Aero & Domkyrkan

Konstnär Jorma Suhonen
Ursprungligen publicerad 1933
Aero & Domkyrkan

Detta är en sann affischklassiker av Jorma Suhonen: En Junkers Ju 52/3m susar förbi Helsingfors domkyrka. Och det är inte så befängt som det kanske ser ut.

På den tiden, år 1933, hade Helsingfors nämligen ingen ”vanlig” flygplats så flygplanen landade vid terminalen på Skatudden – med pontoner på vattnet. Det var först några år senare som Malms flygplats öppnade.

Redan den 29 juni 1923 hade den första förbindelsen knutits luftvägen mellan Helsingfors och Tallinn. Det blev startskottet för flygbolaget Aero, sedermera Finnair.

Aero insåg tidigt potentialen med affischreklam och satsade från början på högklassig reklamgrafik.

Det skulle vara häftiga perspektiv gärna med flygplanet inramat i en fond bestående av kända stadssevärdheter alternativt mäktiga naturvyer. På 1930-talet startade flygbolaget nämligen ett omfattande samarbete med nystartade reklambyrån SEK – ett samarbete som fortfarande pågår.

På affischsidan var SEK:s starke man Jorma Suhonen (bokstaven S i SEK står för Suhonen), och det är främst hans Aeroaffischer som fortfarande prisas i dag.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!