Jorma Suhonen

1911-1987

Jorma Suhonen

Reklammannen och affischkonstnären Jorma Suhonen hör till 1930-talets mest uppburna reklamgrafiker. Han grundade 1934 reklambyrån SEK tillsammans med Holger Erkelenz och Aarno Knuus. De tre unga männen hade samma år avslutat sina studier vid Centralskolan för konstflit.
Det stod redan då klart att Jorma Suhonen skulle bli den nystartade reklambyråns främste affischmålare. Han hade 1933 vunnit affischtävlingen Scandinavian Air med en affisch gjord för Aero. Framgångarna fortsatte 1937–1948 då Aero beställde flera affischer av SEK och Suhonen.
På beställning av Turistföreningen i Finland gjorde Suhonen också en affischserie om Hogland men de har uppenbarligen försvunnit.

Suhonen gjorde också ett betydande arbete för Nationalhjälpen efter kriget med affischer som uppmanade till sparsamhet och solidaritet, Hjälp med det du kan och Öppna ditt hjärta. Nationalhjälpen väntar på din gåva. Åren 1942–50 undervisade Jorma Suhonen också vid grafikerlinjen på Centralskolan för konstflit. Efter att ha lämnat SEK i slutet av 1940-talet inledde Jorma Suhonen en ny karriär på Finlands Utrikeshandelsförbund (nuvarande Business Finland). Han arbetade både som grafiker och planerare av utställningar utomlands.

År 1977 tilldelades han statens konstnärspension.

 

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!