Res i Finland

Res i Finland

Taiteilija Aarne Nopsanen
Alunperin julkaistu 1938
Res i Finland

Näettehän, kuinka ihanaa elämä on Suomessa: rantajuhlia joka päivä!

1930-luvun loppupuolella Suomen-Matkat oli päättänyt nostaa profiiliaan Ruotsissa yhä enemmän. Paikalle kutsuttiin runoilija – suuri suomenruotsalainen runoilija Elmer Diktonius. Hänen tehtävänsä oli muotoilla uuteen esitteeseen itäisiä kutsuhuutoja, kun taas huippugraafikko Aarne Nopsanen hoiti designin. Tunnuslauseesta Res till Finland! Se Finland! Finn Finland!
(Matkusta Suomeen! Näe Suomi! Löydä Suomi!) saattaa kenties aistia minkälaisilla ylikierroksilla propaganda kävi, mutta toki runoilija kaunistaa mainoskieltä:

”Karjalan ja Savon maakuntien asukkaat ovat Suomen välittömintä ja kansanomaisinta heimoa: koskaan ei laulu kuole Karjalassa eivätkä sanaleikit milloinkaan taukoa Savossa.”

Tai Helsinkiä kuvaillessaan:

”Suomen pääkaupunki on moderni kaupunki, suurilta osin tämän vuosisadan lapsi. Se on nuori, kuten koko tasavalta, vasta kasvunsa alussa, ponteva, kirkas ääneltään ja väreiltään. Se vilisee sitä norjaa elinvoimaa, joka on tyypillistä aamunkoittoa elävälle kansakunnalle.”

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!