Saaristotyttö

Saaristotyttö

Taiteilija Ingrid Ruin
Alunperin julkaistu 1928
Saaristotyttö

FÅA:n legendaarinen kapteeni ja mainosmaakari Arnold Neumann oli 1920-luvun lopussa suuren dilemman edessä: Kilpailu saksalaisten varustamoiden kanssa oli kivenkovaa. Mitä ihmettä hän keksisi?

Vastaus löytyi – jälleen – julistetaiteilijoista. Neumann otti yhteyttä suomalaiseen taiteilijaan ja saariston tuntijaan Ingrid Ruiniin (1881–1956), jolle annettiin tehtäväksi maalata saaristolaisneitokainen.

Kenties Neumannin olisi kannattanut jättää tilaus tekemättä. Ruotsin Turistiyhdistykseltä tuli toki kannustava kiitoskirje, mutta muuten asiakkaiden palaute oli lähinnä raivokasta:

”Tämä on pahempaa kuin alaston pin-up-tyttö”, kirkuivat kirjeet, joita kapteenin luukkuun putoili. Lisäksi kuva on ”suunnattoman moraaliton” ja ”siveetön”. Mutta aivan kuten käy kaikkien muidenkin asioiden kanssa tässä maailmassa, kansa rauhoittui vähitellen. Kun Ruin maalasi kaksi julistetta lisää, muun muassa kuvan, jossa saaristolaisneito soutaa iloisesti soutuveneellään, olivat moralistit löytäneet jo muita ärtymyksen kohteita.

Joku saattaa tänä modernina aikana ihmetellä, mikä kuvassa oli pielessä?

Vastaus: Siinä näkyi liian paljon – siis aivan liikaa – paljasta ihoa jaloissa.

Lue Come to Finland -kirjan sähköinen versio ja tutustu yli 200 klassiseen suomalaiseen matkailujulisteeseen ja taitelijoihin niiden takana. Kirja on saatavana englanniksi, ranskaksi ja saksaksi. Hetken julisteiden ja tarinoiden parissa vietettyäsi haluatkin todennäköisesti tilata näyttävästä kirjastamme oman kappaleesi.

OSTA! LUE!