Skärgårdsflickan

Skärgårdsflickan

Konstnär Ingrid Ruin
Ursprungligen publicerad 1928
Skärgårdsflickan

I slutet av 1920-talet stod FÅA:s legendariske kapten och reklammakare Arnold Neumann inför ett stort dilemma:

Konkurrensen med de tyska rederierna var stenhård. Vad skulle han hitta på?

Svaret fanns – igen – hos affischmakarna. Neumann tog kontakt med den finländska konstnären och skärgårdskännaren Ingrid Ruin (1881 – 1956). Uppdraget var att måla en skärgårdsmö.

Det borde han kanske inte ha gjort. Från bland annat svenska Turistföreningen kom visserligen ett uppmuntrande tackbrev, men i övrigt var det mest raseri från kunder:

”Det här är värre än en naken pinuppa” skreks det i breven som damp ner hos kaptenen. Och vidare: bilden är ”oerhört omoralisk” och den är ”osedlig”.

Men som med allt här i världen lugnade sig folket så småningom. När Ruin målade två affischer till, bland annat en där skärgårdsmön glatt ror iväg i sin roddbåt, hade moralisterna redan hittat annat att förarga sig över.

Nu kanske någon undrar vad som egentligen var problemet med bilden?

Svar: För mycket – alldeles för mycket – bara ben.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!