Nu är Champagnedamen avslöjad!

Nu är Champagnedamen avslöjad!

Ett inlägg i bloggen Affischjägarens bekännelser

Sist och slutligen är den mest ikoniska affischen i Affischjägarens samling ändå Champagnedamen. För det var så det här äventyret inleddes för tjugo år sedan. Hon hängde ensam i ett antikvariatfönster i Helsingfors och väntade på sin räddare. Där och då föddes Affischjägaren.

Men under åren har en fråga ändå gäckat Affischjägaren:

Vem är Champagnedamen?

Affischjägaren måste äntligen få ett svar så han tog sig till västra Esbo för en träff med konstnären Jorma Suhonens dotter Tuula-Marja (född 1941). Suhonen var en av pionjärerna inom finländsk affischkonst, han grundade bland annat den legendariska reklambyrån SEK (där S:et står för Suhonen) på 1930-talet.

Så där sitter vi och har en trevlig pratstund i ett sprillans nytt och högt bostadshus i närheten av köpcentret Iso Omena. Men affischjägaren har bara en tanke i huvudet: Vem är Champagnedamen?

Tuula-Marja tar fram ett kuvert med fotografier. Svartvita pärlor. Studiofoton. Stiliga bilder tagna utomhus. En kvinna som poserar.

Och så till slut visar hon en profilbild med samma kvinna som på de andra bilderna. Mörkt vågigt hår med stiliga, skarpa drag. Bilden är tagen år 1939. Tuula-Marja frågar:

– Känner du igen henne?

 

Och så placerar vi tillsammans med darrande händer fotografiet intill Champagnedamen som är ritad år 1939. Det är tyst i rummet. Långt därborta bortom de nya bostadshusen skymtar Finska viken. Då säger Tuula-Marja det förlösande:

– Champagnedamen är min mamma!

Mamma hette Elna Lydia och var en färgstark person. Hon levde livet fullt ut, ”när det gick bra, gick det bra” och var en kontrast till pappa som var en känslig konstnärssjäl.

– Det var nog hon som bestämde precis allt hos oss. Men pappa älskade henne alltid. Också efter att de skildes hade de ett gott förhållande.

Finland blev nämligen föga överraskande för litet för Lydia/Champagnedamen. I Finland hade hon jobbat i butik men hon ville mycket mer. Hon drog till Stora världen, till England. Gifte om sig två gånger vilket betydde att Lydia var gift sammanlagt fyra gånger i livet, en ovanlighet i det gamla puritanska Finland.

Nu visar Tuula-Marja upp gästboken från sitt barndomshem. Den tidens stora affischkonstnärer har suttit kväll på 1930- och 40-talen, det har ritats bilder i gästboken, man har haft roligt, druckit vin, ätit gott. På minst tre språk: Finska, svenska, engelska.

Att få röra dessa sidor i en gästbok från över åttio år sedan blir för mycket för Affischjägaren. Han kan nästan inte hålla tårarna borta. Det är en svunnen tid som talar till honom.

Sen pekar Tuula-Marja på en oljemålning som hänger på väggen.

– Det är också mamma. Gissa vem som målat!

Affischjägaren kan i princip inte smälta mer information, men upplysningen kommer ändå:

– Det är Tove Jansson. Mina föräldrar var goda vänner med henne.

Affischjägaren vandrar iväg omtumlad och lycklig. Nu återstår bara ett mysterium:

Var, på vilken krog, sitter Champagnedamen? Så där egentligen? I nästa inlägg ska vi ta reda på det.

Vill du träffa den stiliga Champagnedamen? Det fixar sig lätt! Hon har nämligen förökat sig och finns nu på posters i olika storlekar, på en bricka, som kylskåpsmagnet, som glasunderlag, på träkort och på vykort. För att hylla henne och hennes insats för affischkonsten i Finland får du som posterfan -20 % på alla produkter med henne. Skål på det!

Använd koden: CHAMPAGNE i vår shop. Erbjudandet gäller fram till 26.10.2020.