Eijo Vesanto

1908–1950

Eijo Vesanto

Serietecknaren, grafikern och illustratören Eijo ”Poika” Vesanto gjorde sig redan i  unga år känd som en skicklig tecknare. Han behärskade också litografihantverket.

År 1924 hade Vesanto flyttat till Helsingfors och hörde till de första tecknarna som anställdes vid reklambyrån Uuden Suomen Reklaamitoimisto. Till hans kolleger hörde bland annat Alf Danning, Toivo Fahlenius, Aukusti Tuhka och senare även Juha Anttinen.

Eijo Vesanto arbetade också som reklamgrafiker för förlaget Otava och han var en uppskattad illustratör med uppdrag för bland annat Suomen Kuvalehti och Uusi Suomi. Han formgav också flera bokomslag.

I dag är Eijo Vesanto främst känd som en föregångare inom den finländska seriekonsten. Då dagstidningen Aamulehti (i Vesantos hemstad Tammerfors) 1931-1932 publicerade hans serie Eetu ja Riku var det många som trodde att tecknaren var amerikansk. Antaget var inte orimligt då Vesantosproduktion har stark dragning till den tidens amerikanska serietradition.

Det amerikanska draget syns också i Eijo Vesantos många postkort. I synnerhet de postkort med soldattema som Vesanto tecknade under åren som fronttecknare är i dag eftersöka rariteter bland samlare.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!