Yrjö Semeri

1908–1979

Yrjö Semeri

Konstnären och avdelningschefen Yrjö Semeri studerade vid Viborgs konstvänners ritskola och blev sedan anställd vid Otto Meurmans arkitektbyrå i Viborg. År 1932 flyttade Semeri till Helsingfors och fick anställning vid Tilgmanns tryckeri. Han avancerade till avdelningschef och blev en sann trotjänare; han stannade hos Tilgmann fram till sin pensionering.

Yrjö Semeri tecknade ett flertal affischer och i en tävling för hembygdsaffischer under 1920-talet vann han första pris med en Viborgsaffisch. Under sin långa karriär på Tilgmann arbetade Semeri med flera krävande typografiarbeten: exlibris, etiketter och adresser. Han tecknade också postkort.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!