Karhumäki Airways

Karhumäki Airways

Konstnär Okänd
Ursprungligen publicerad 1952
Karhumäki Airways

Tre bröder. Ett hönshus. En mc-motor.

Några decennier senare ett flygbolag, en fabrik, ja ett helt nytt samhälle.

Bröderna Niilo, Valto och Uuno Karhumäki var verkligen inga slöfockar: Först byggde de drakar, sedan modellplan, och snart riktiga flygplan: Karhu I, Karhu II och Karhu III. Inte långt senare hade de passagerarcertifikat och började göra publikflygningar.

Bröderna sysslade dessutom med flygfotografering och många av den tidens vykort är tagna från deras flygmaskin. De utbildade också piloter, samt byggde och reparerade flygmaskiner. År 1939 flyttade företaget till Kuorevesi. Och där, nästan i ödemarken, skapades ett helt nytt samhälle, Halli, kring Karhumäkis fabrik.

Flygbolaget Karhumäki Airways grundades 1950 men att utmana statsmonopolet var inte lätt, eftersom myndigheterna favoriserade Aero på olika sätt.

Men än sen? Karhumäki flög mellan Helsingfors och Joensuu till Sundsvall i Sverige, senare till Stockholm via Tammerfors. Och snart var man också först i Finland på charterflyg till södern.

Så det minsta vi nu kan göra är att hylla bröderna Karhumäki med en djup bugning framför affischen. (Kom igen, det finns ingen orsak att vara blyg!)

Konstnären för detta motiv är okänd. Men vi samlar ständigt ihop mera information om alla våra affischer och bilder, hör därför gärna av dig om du vet något vi inte vet! Skriv oss på posters@cometofinland.fi. Affischjägarna tackar!

Photo: © Helsinki City Museum by Arvo Kajantie, 1952, Helsinki Airport, with CC BY 4.0-license.

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!