Kuopio-Puijo

Kuopio-Puijo

Konstnär Okänd
Ursprungligen publicerad 1935
Kuopio-Puijo

Går det att göra ett finländskt rese-konst-historieprojekt utan en salut mot Savolax, utan en bugning mot Puijo?

Självklart inte.

Alec Tweedie, den engelska adelsdamen som skrev ner sina reseminnen från Finland år 1896, försökte på sätt och vis. Hon kan inte förstå att finnarna smäller upp utsiktstorn på varje liten kulle – en favoritsysselsättning hos Turistföreningens lokalavdelningar på den tiden – men när hon kommer till ett visst torn på ett visst ställe smälter hon på direkten:

”Detta ägde rum i Kuopio, den stad vi nyss lämnade och vars läge är hela landets vackraste, och eftersom det dessutom råkade vara en synnerligen molnfri kväll då vi reste dit, kommer minnet av vyn från tornet att dröja sig kvar en lång tid!”

Och när den amerikanske professorn i geografi och store Finlandskännaren Eugene van Cleef på 1930-talet står uppe i tornet sammanfattar han:

”Utsikten från Puijo är som hela Finlands skönhet ihopsamlad i en enda tavla. På samma sätt som doften av tusentals rosor kan koncentreras i en liten kristallvas, så har vi här ett koncentrat av all den rikedom som glänser över de finländska landskapen.”

Tre olika torn har stått uppe på Puijo sedan starten. Det äldsta byggdes 1856. Det andra, vars minne framkallar nostalgiska känslor i varje savolaxare, stod från 1906 i över ett halvt sekel. Slutligen fick ändå det stolta stentornet ge vika för det skyhöga betongtornet som invigdes 1963 av självaste president Urho Kekkonen. Där står det fortfarande, som ett monument över mer än 160 år av turism i hjärtat av Finland.

Men vi glömde visst svara på den klassiska frågan: Jo, restaurangen där uppe snurrar nog fortfarande – ett varv per timme

Konstnären för detta motiv är okänd. Men vi samlar ständigt ihop mera information om alla våra affischer och bilder, hör därför gärna av dig om du vet något vi inte vet! Skriv oss på posters@cometofinland.fi. Affischjägarna tackar!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!