The Buffet by Erik Bruun (FIN)

The Buffet by Erik Bruun (FIN)

Konstnär Erik Bruun
Ursprungligen publicerad 1957
The Buffet by Erik Bruun (FIN)

När affischkonstnären Erik Bruun (född 1926) fick i uppdrag att locka resenärer till färjtrafiken mellan Stockholm och Helsingfors/Åbo tog han sig en funderare.

Vad är det egentligen som lockar med resan?

Snart insåg han svaret: Att leva i lyx för en dag. Och vad är inte lyxigare än smörgåsbordet? Lax och majonnäs och cognac och cigarrer – allt finns ju där!

Därför blev smörgåsbordet symbolen för Finlands gryende välstånd under efterkrigstiden. Med affischens hjälp lockades till och med tyskar att ta sig norrut för att beskåda det nordiska undret.

Men hur lösa det knepiga med att få in alla tre beställares varumärken snyggt på en enda affisch?
Med cigarrer som fartygspipor, förstås. Ingen annan än Erik Bruun hade kunnat kläcka den idén.

Finländska FÅA och Bore samt svenska Svea kallades på den här tiden för ”De samseglande”. Från och med 1957 utökades samarbetet via nya dotterbolaget Siljarederiet (senare Silja Line), som numera ägs av Tallink.

Pst! Här kommer ett gratistips till Tallink: Kalla på Erik Bruun igen!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!