Hangödamen

Hangödamen

Konstnär Okänd
Ursprungligen publicerad 1930-talet
Hangödamen

Visst måste det ha känts som en liten, en riktigt liten, uppförsbacke när Finland på 1930-talet försökte framställa sig självt som ett sol- och strandparadis.

Men vi älskar dylik kaxighet.

För vi har ju den där ena månaden, det vill säga juli, då allt på de vidstående affischerna faktiskt stämmer. Eller … nästan i alla fall.

Som det hette i turismpropagandan på 1930-talet: ”Det bästa med Finland är klimatet”.

Att stekas på stranden i solen var förstås inte en självklar sak från början. Men när modeikonen Coco Chanel år 1923 återvände från Cannes och där blivit – av misstag, sägs det – brunbränd förändrades allt.

Snart hängde också Hangö med på soltrenden. Se till exempel på Hangö-damen på affischen! Budskapet är klart:

Coco, glöm Rivieran! Kom till Hangö istället!

Konstnären för detta motiv är okänd. Men vi samlar ständigt ihop mera information om alla våra affischer och bilder, hör därför gärna av dig om du vet något vi inte vet! Skriv oss på posters@cometofinland.fi. Affischjägarna tackar!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!