Kesän kulttuurihitti löytyy Tukholmasta!

Kesän kulttuurihitti löytyy Tukholmasta!

Astu Tukholman-laivaan! Suomen matkailuhistoriasta on vaikea keksiä mitään sen klassisempaa. Ja kesällä 2022 on yksi aivan erityinen syy hypätä kyytiin.

Miksi?

Paljastan sen ihan kohta, mutta ensin hieman taustaa…

Jo 1800-luvun puolivälissä ensimmäiset matkustajalautat alkoivat liikennöidä säännöllisesti Helsingin/Turun ja Tukholman väliä. Julistetaide kulki niiden rinnalla alun alkaen. Asiallisen ylpein tekstein julistettiin, että kapteeni Halleen tai Collan vastaa aluksen ohjauksesta. Julisteet sisälsivät lisäksi aikatauluja ynnä hintatietoja hopearahassa.

Enjoy, poster by Erik BruunKelaapa sitten satakunta vuotta ajassa eteenpäin ja katso, kuinka julistemestari Erik Bruun houkuttelee – tismalleen samalle matkalle – lohella, konjakilla ja sikareilla! Se oli 1950-lukua se, kun hyvä elämä oli tullut jäädäkseen.

Niin, Turku/Helsinki–Tukholma-reitissä on aina ollut puhdasta charmia. 1900-luvun alussa saatettiin astua Finland Line -linjan kyytiin Helsingissä, määränpäänään Hullin satamakaupunki Englannissa. Tai voitiin mennä lautalla Saksan Lyypekkiin. Tai Kööpenhaminaan. Mutta huom! Nämä upeat laivareitit kulkivat aina Tukholman kautta.

Toisin sanoen: Ruotsin pääkaupunki on lähes kahdensadan vuoden ajan ollut ensimmäinen (mahdollinen) länteen halajavien suomalaismatkailijoiden pysähdyspaikka.

Lisäksi, kuten olen jo hieman vihjaillutkin, kesällä 2022 on yksi aivan uusi supertärkeä syy suunnata länteen. Ja koska tämä suositus kumpuaa Julistemetsästäjän suusta, se liittyy itsestään selvästi… julisteihin. Ette kai te mitään muuta sentään kuvitelleetkaan?

Pohjoismaista kulttuurihistoriaa. Visuaalisia seikkailuja. Ja monia makeita nauruja.

Vuosikausien vimmaista julisteiden keräilyä ympäri maailmaa. Syväsukelluksia koko Pohjolan kattaviin matkailuarkistoihin. Kaiken tämän jälkeen olemme näet saaneet valmiiksi uuden näyttelymme: Come to Norden. Näyttely on esillä paraatipaikalla Tukholman Nordiska museetissa. Se ei voisi sijaita sen keskeisemmällä tai tukholmaisen kiehtovammalla paikalla: Museo löytyy ihastuttavalta Djurgårdenin saarelta, sieltä missä ”linna” näkyy oikealla sillan yli mentäessä.

Mitä näyttelyltä sitten on odotettavissa?

Pohjoismaista kulttuurihistoriaa. Visuaalisia seikkailuja. Ja monia makeita nauruja.

Näytämme, kuinka Pohjoismaat toisistaan erillään tai joskus jopa yhdessä tekivät kaikkensa houkutellakseen turisteja niin naapurimaista kuin Atlantin toiselta puolen. Tanskalla oli rantansa ja valtakunta täynnään suruttomia elämännautiskelijoita. Norjalla oli vuononsa kaikkien vapaasti hiihdettävissä. Ruotsi taas oli niin monipuolisen vaihteleva maisemiltaan, että jokainen maakunta painatti oman tyylikkään julisteensa.

Entäpä Suomi sitten?

Samppanjaa, romantiikkaa… ja loputtomia metsiä. Se on kai kuitenkin aika totta, vai kuinka?

Joskus Pohjoismaat onnistuivat tekemään yhteistyötäkin, esimerkiksi silloin, kun luotiin pohjoisen interrailin mainosjulisteet, kauan ennen interrailin olemassaoloa. Mutta toisinaan riideltiinkin, erityisesti Norja ja Ruotsi keskenään. Ruotsi kadehti Norjaa (vuonojen takia), kun taas Norja oli katkera Ruotsille sen käyttäessä maastaan samaa iskulausetta ”Land of the Midnight Sun”.

Mutta Pohjola ei olisi Pohjola, ellei kaikki lopulta olisi päättynyt rauhaan. Joten, kuinka se sopu sitten tarkkaan ottaen syntyikään?

Sen nähdäksesi sinun on vierailtava näyttelyssä!

Magnus Londen, Poster hunter

Tukholman-reitin juhlistamiseksi meillä on nyt muutama meriaiheiset julisteet alennuksessa: tämä, tämä ja tämä.

Come to Norden -julistenäyttely Tukholman Djurgårdenin Nordiska museetissa, avoinna kaikkina päivinä kesäkuusta elokuuhun klo 10.00–17.00.