Alexander Federley

1864-1932

Alexander Federley

Konstnären Alexander Federley studerade 1882–1885 vid Finska konstföreningens ritskola i Åbo och 1885–1889 i Helsingfors. År 1891 reste han till Paris för att under tre år studera vid Académie Julian.

Alexander Federley var en av Finlands första affischkonstnärer och han har tecknat cirka 50 av Finlands första postkort. Federley illustrerade också ett flertal bokverk, bland dem Fänrik Ståls sägner.

Federley intar en viktig roll i skapandet av den första finländska reselitteraturen. Han illustrerade två verk av August Ramsay: ”På sommarfärd i kanot” (1890) och ”På sommarvandring” (1891).

Alexander Federleys arkiv finns bevarat på Riksarkivet i Helsingfors och där man kan läsa hans rörande och välskrivna brev från Paris till sin mor.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!