Bernhard Harald Hellström

1905–1953

Bernhard Harald Hellström

Efter några års arkitektstudier vid Polytekniska högskolan bestämde sig Harald ”Behara” Hellström för att satsa på en konstnärlig bana. Han studerade vid Finska konstföreningens ritskola 1924 och 1927–28. Från 1925 studerade han också vid Centralskolan för konstflit och 1929 reste han till Paris för konststudier. Hellström ställde ut sina verk i Helsingfors 1930, Moskva 1934, Riga 1935 och i Köpenhamn 1937. År 1929 anställdes Harald Hellström på Tilgmannsteckningsavdelning. Senare flyttade han till Tilgmanns förlag Bildkonst som redaktör. Han tecknade bland annat bilderböcker, sällskapsspel och postkort.

Hellströms stora intresse för heraldik ledde 1941 till boken Kort handledning i heraldik (Söderström), som var den första finländska läroboken i ämnet. Efter kriget undervisade han i heraldisk formgivning vid Ateneum. Muonios kommunvapen med en silverstjärna mot röd bakgrund som symbol för naturen i Lappland och Nurmijärvis kommunvapen hör till Hellströms kändaste alster.

Ett annat av Hellströms intressen var bokmärken. Han ritade bokmärken för bland andra Tilgmanns mångårige VD Oskar Öflund samt för tryckeriets styrelseordförande och storägare Amos Anderson.

Vi beklagar! Vi har tyvärr inga produkter baserade på affischer skapta av den här konstnären.
Men berätta gärna för oss om ditt intresse!

Bekanta dig med över 200 klassiska finländska reseaffischer och konstnärerna bakom dem genom att läsa den digitala versionen av Come to Finland-boken! Boken finns i tre olika versioner: på engelska, franska och tyska (den finsk-svenska är slutsåld). Efter att ha njutit av affischerna och berättelserna en stund är sannolikheten stor att du vill beställa ett eget exemplar av detta storverk.

MÅSTE HA DEN! MÅSTE LÄSA DEN!